V torek 36 primerov okužbe z novim koronavirusom, največ pri tujih državljanih, visok porast pri ljudeh v karanteni

STA, DR
26.08.2020 11:04

V torek so v Sloveniji opravili 1439 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, od tega je bilo 36 testov pozitivnih, je vlada objavila na Twitterju. V bolnišnici se zdravi 20 bolnikov s covidom-19, noben ne potrebuje intenzivnega zdravljenja, enega so odpustili v domačo oskrbo. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 419 aktivnih okužb z novim koronavirusom.
Tri v torek potrjene okužbe so med otroki, starimi od pet do 14 let, šest med mladostniki, starimi od 15 do 24 let, sedem v starostni skupini od 25 do 34. Štiri okužbe so potrdili med ljudmi, starimi od 35 do 44 let, devet v starostni skupini od 45 do 54 let. Po eno okužbo so potrdili v starostnih skupinah 55-64 let, 75-84 let in med starejšimi od 85 let. Še štiri okužbe so pri starih od 65 do 74 let.

Čakš Jagrova: Beležimo visok porast okužb, ki se razvijejo pri ljudeh v karanteni

Slovenija v zadnjem času beleži izjemno visok porast odstotka okužb, ki se razvijejo pri ljudeh v karanteni. Okužba se namreč razvije pri 10 odstotkih ljudi z odrejeno karanteno, kar kaže, da gre za pomemben ukrep za obvladovanje okužb, je na novinarski konferenci povedala Nuška Čakš Jager iz NIJZ. Umiritve števila okužb zaenkrat ne pričakuje.
V Sloveniji smo v zadnjih 24 urah potrdili 36 okužb ob 1439 testiranjih. Po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Čakš Jagrove gre za visoko število testiranj, ki nas uvršča v sam vrh evropskih držav.
Potrjeno število novih okužb med zdravstvenimi delavci po besedah Čakš Jagrove ne narašča drastično, so pa v zadnjih 24 urah zabeležili eno novo okužbo v enem izmed domov za starejše. Enako kot vse poletje je še vedno zaznati visok odstotek okužb med mladimi.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1298538801665642497{/twitter}
Od 36 potrjenih okužb v zadnjih 24 urah je bilo sedem vnosov iz tujine, od tega po dva iz Hrvaške in Nemčije. Prav vnosi iz tujine po njenih besedah v zadnjem času predstavljajo visok odstotek vseh okužb. V zadnjih tednih je bilo takih vnosov kar 323. Največ jih je bilo iz Hrvaške, BiH, Srbije in Kosova, je povedala.
Glede na trenutne podatke, ki kažejo, da smo presegli 20 dnevnih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, za zdaj po besedah Čakš Jagrove o umiritvi števila okužb še ne moremo sklepati.
O epidemiološki sliki v državi, ki jo je na vladni novinarski konferenci predstavila Čakš Jagrova, bo sicer danes podrobneje na Brdu pri Kranju razpravljala tudi vlada. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina bo seznanjena z širšo verzijo epidemiološke slike, ki je bila predstavljena na novinarski konferenci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta