V trgovinah se tudi decembra pozna sprememba nakupovalnih navad zaradi epidemije. So košare in vozički letos bolj prazni?

Asja Lednik Štrukelj
31.12.2020 09:40
Zadnji decembrski dnevi so že tradicionalno tudi čas, ko je v trgovinah po državi velika gneča, nakupovalni vozički in košare se šibijo pod težo božičnih in novoletnih dobrot, tudi daril. Je v letošnjem letu, ki je bilo v mnogih pogledih bistveno drugačno od vseh prejšnjih, kaj spremenjeno tudi v trgovinah?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Marko Vanovšek

V Tušu pravijo, da čas veselega decembra oziroma božično-novoletnih praznikov predstavlja enega izmed prodajnih vrhuncev leta. Takrat se, pravijo, poveča predvsem prodaja v posameznih segmentih, mednje sodijo pijača, sladkarije, delikatesa, meso in darila. "V tem času kupci svojo potrošnjo v povprečju povečajo glede na ostalo letno povprečje. Poleg izdelkov za vsakodnevno uporabo nakupujejo darila in praznične dobrote, temu pa je prilagojena tudi praznična ponudba v naših trgovinah, ki je v tem času še posebej raznolika."

Največji porast obiska opažajo tik pred prazniki, saj so na praznike zdaj trgovine zaprte. So košare in vozički kaj bolj prazni v primerjavi s preteklimi leti? "Kupci letošnji december opravljajo v primerjavi z lani manj nakupov, vendar pa so v povprečju večji. Več je nakupa živil in prehranskih izdelkov, saj so ljudje več doma in več kuhajo," pojasnjujejo. Skladno s povečanim povpraševanjem spletnega nakupovanja pa to nedeljo, 3. januarja, za naročila v spletnem supermarketu hitrinakup.com omogočajo dostavo svežih živil na dom, dodajajo.

Nekoliko več nakupov za peko in pripravo hrane doma

V Spar Slovenija pravijo, da generalno gledano v letošnjem letu delajo v skladu z začrtanimi plani in beležijo znatno povečanje prodaje v spletni trgovini SPAR Online. "S prodajo v decembru smo zadovoljni, na dodatno povpraševanje, ki ga navadno beležimo v tem obdobju, smo se dobro pripravili." V primerjavi z enakim obdobjem lani letos opažajo povečano povpraševanje po osnovnih dobrinah in izdelkih z daljšim rokom uporabe, hkrati pa je zaznati tudi večjo povprečno košarico.

Kako je v Mercatorju? Kot so nam sporočili, se tudi decembra pozna sprememba nakupovalnih navad zaradi epidemije. "Kupci pridejo v trgovino manjkrat in takrat kupijo nekoliko več. Prilagodili so se torej na razmere, nakupe načrtujejo in se pravočasno oskrbijo s potrebnim tudi za praznike. Po vsebini so nakupi decembra precej podobni preteklim letom, torej izdelki za praznovanje v krogu družine in izdelki za obdarovanje. Nekoliko več je nakupov za peko in pripravo hrane doma, zato smo oblikovali posebne sklope ponudbe." Več nakupov je tudi v Mercatorjevi spletni trgovini.

V Hoferju tudi opažajo predvsem več načrtovanih nakupov, kar pomeni, da ljudje pogosto nakupujejo bolj pripravljeni, torej si pripravljajo nakupovalne sezname, preverjajo tudi zaloge v trgovini. "Opažamo tudi, da so se nakupovalni vzorci nasploh v letošnjem letu spremenili. Kupci so se prilagodili tako, da trgovine obiščejo redkeje, kupujejo bolj strukturirano in v večji količini kot pred začetkom koronavirusa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta