V Tušu, Sparu, Hoferju in Lidlu so razkrili, kateri izdelki najbolj zanimajo tatove

A.L.
26.04.2024 12:00

Preverili smo, kako pogosto v živilskih trgovinah prihaja do kraje izdelkov in kaj tatovi najpogosteje odtujijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

V Tušu beležijo primere zlorab, a tovrstnih primerov ni veliko. "Velika večina kupcev tehtnice na oddelkih sadja in zelenjave ter hitre blagajne uporablja korektno. Trgovci na običajnih blagajnah so pozorni, da zapis na nalepkah ustreza vsebini, torej izbranemu sadju in zelenjavi. Tudi asistenti na hitrih blagajnah so pozorni, da kupci ustrezno zabeležijo svoj nakup na blagajni," odgovarjajo.

V Tušu povedo, da je število kraj običajno nekoliko višje v času slabših gospodarskih razmer, pri čemer pa razlik med regijami ne opažajo. "Največ kraj beležimo pri izdelkih, kot so ribje konzerve, paštete, kava in suhomesnati izdelki."

Vsako tatvino prijavijo policiji

Tudi v Sparu ne beležijo velikega števila tatvin, na splošno pa varujejo izdelke višjega cenovnega razreda in tiste, ki so bili v preteklosti že kdaj odtujeni. "To so zlasti gospodinjski in elektronski pripomočki, pralni praški znanih blagovnih znamk, kozmetika višjega cenovnega razreda, bižuterija, sladkarije, ribje konzerve in žgane pijače, varujemo pa tudi suhomesnate izdelke."

V vseh poslovnih enotah Spar in Interspar imajo sklenjene tudi pogodbe z varnostnimi službami, ki zagotavljajo fizično varovanje in v primeru kraje postopajo skladno s pooblastili, ki jih določa zakon o zasebnem varovanju.

Tudi v Hoferju so, pravijo, občasno izpostavljeni tatvinam. Letno zabeležijo tatvine najrazličnejših predmetov, med katerimi so najpogostejša oblačila, suhomesnati izdelki, hlajeni mesni izdelki, konzervirana hrana, alkohol, čokolade in kozmetika. Najeto imajo varnostno službo, ki je prisotna v številnih trgovinah po Sloveniji. 

V Lidlu se letno srečujejo z nekaj sto primeri tako imenovane bagatelne kriminalitete, torej s tatvinami predmetov manjše vrednosti. "Odtujeno blago zajema prehrambne kot tudi neprehrambne izdelke. Vsako tatvino vzamemo skrajno resno in vsako tovrstno kaznivo dejanje prijavimo policiji," zagotavljajo.

Mercator na naša vprašanja ni odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta