V vladnem postopku predlog za ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor

STA, A.L.
12.12.2019 12:10

Ministrstvo za infrastrukturo je v vladno proceduro vložilo medresorsko usklajen predlog za spremembo uredbe o kategorizaciji državnih cest, s katero bodo hitro cesto med Pesnico in Teznom z novim letom prekategorizirali v regionalno cesto in jo tako izvzeli iz vinjetnega sistema. Še naprej pa bodo tam cestninili tovorna vozila nad 3,5 tone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Kot so na ministrstvu za infrastrukturo pojasnili v gradivu, ki naj bi ga vlada obravnavala na seji naslednji teden, bo omenjena cesta tudi po prekategorizaciji še naprej v upravljanju Darsa.
S cestninjenjem tovornih vozil bodo nadaljevali, ker novo kategorizirana regionalna cesta v skladu z zakonom o cestninjenju izpolnjuje pogoje za izbirno cestninsko cesto. Če bi se namreč odločili drugače, bi obstajala upravičena bojazen, da bi tovorna vozila cesto v delu, ki teče skozi Maribor, uporabljala za izogibanje plačilu cestnine na avtocesti mimo mesta.
Na tem odseku bo tako z začetkom naslednjega leta opuščeno cestninjenje za osebna vozila in motorna kolesa, saj sedanja hitra cesta z izgradnjo vzporedne avtoceste ni več namenjena tranzitnemu, pač pa je v veliki meri ohranila le lokalni promet mesta z njegovim zaledjem.
Ministrica Alenka Bratušek je s tem izpolnila dano obljubo, da bo predlog spremembe pripravila še pred koncem leta, država pa bo po več letih zahtev iz lokalnega okolja le prisluhnila argumentom mariborske občine in Stranke mladih - Zelenih Evrope, da je cestninjenje na odseku od pesniškega rondoja do Tezna nezakonito.
Kot so v odzivu na skorajšnjo spremembo režima na tem odseku zapisali v omenjeni stranki, bo ob odpravi nezakonitega stanja s tem Maribor dobil novo cestno povezavo med levim in desnim bregom, ki bo na voljo vsem, zaradi razbremenitve prometa v mestnem središču se bo izboljšala kakovost zraka, hkrati pa bo tranzitni promet še naprej potekal po avtocesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta