Vatikansko pranje umazanega perila

V obtožnici zoper vatikanske dostojanstvenike je tudi ime Cecilie Marogna, ki je poslovala oziroma prala denar preko Ljubljane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek je že ob imenovanju leta 2013 napovedal neusmiljen boj proti cerkvenim anomalijam. Nadaljuje ga še danes. 
Reuters

Vatikansko tožilstvo je zaključilo preiskavo v zvezi z malverzacijami in špekulacijami, ki naj bi jih bili zagrešili visoki predstavniki Vatikana v zadnjih letih, in izdalo obtožnico za deseterico osumljencev. Sojenje se bo začelo 27. julija.

V Sloveniji so dogajanja vzbudila zanimanje predvsem zato, ker je tedaj 39-letna Cecilia Marogna s Sardinije v Ljubljani odprla fiktivno podjetje Logsic, ki naj bi ga bila uporabljala za pranje vatikanskega denarja in za kupovanje luksuznih oblačil in torbic; skupno naj bi se bilo preko tega podjetja pretočilo kakih 500.000 evrov, uradno namenjenih humanitarnim dejavnostim. Oktobra lani so gospo v Milanu pridržali, niso je izročili Vatikanu, ki z Italijo nima dogovora o izročanju, po nekaj dneh pa izpustili na prostost. Njenega "duhovnega očeta", sardinskega kardinala Angela Becciuja, sicer nekakšnega finančnega ministra Vatikana, ki naj bi bil vodja celotne zgodbe, je papež Frančišek odstavil, takoj ko je afera privrela v javnost.

Pol milijona evrov preko Slovenije

V zvezi s to afero je bilo ves čas v teku kar nekaj preiskav, tudi v Sloveniji zaradi domnevnega pranja denarja v podjetju Logsic, glavna preiskava v Vatikanu pa se je, kot rečeno, v prejšnjih dneh končala. Med obtoženimi je na prvem mestu Becciu, pa tudi že omenjena Cecilia Marogna.

"Slovenska veja" afere je pravzaprav kapljica v morju in gospa Marogna je povsem marginalna osebnost; v ilustracijo te trditve velja povedati, da je tistega pol milijona evrov manj kot odstotek sredstev, ki jih je Vatikan v tem času že izsledil na raznih bančnih računih, okoli 64 milijonov evrov, ki ležijo v švicarskih bankah.

Bivši kardinal Angelo Becciu naj bi bil idejno vodja celotne finančne verige. 
Reuters

Kako resno jemljejo zadevo v Vatikanu, potrjuje dejstvo, da je državni sekretar Pietro Parolin, najtesnejši papežev sodelavec, v nedeljo v Strasbourgu, kjer je vodil slovesnosti ob 1300. obletnici smrti zavetnice Alzacije, svete Otilije, na novinarski konferenci napovedal, da se bo Vatikan prijavil kot zasebna stranka na tem procesu. Parolin je dejal, da je "prav, da pride do odločitve sodišča, potem ko preiskava teče že poldrugo leto", ni se opredelil do obtožnice, češ da še ni prebral vsega gradiva, a napovedal, da bo pred sodiščem pričal, če ga bodo povabili. Javnost pa je pomiril z izjavo, da so zdaj upravni postopki rešeni, ker je papež sprejel vse potrebne odločitve v zvezi z nadzorom nad vatikanskimi financami.

Sledi vodijo tudi v Švico

Kot je znano, je afera izbruhnila z odkritjem velike špekulacije ob nakupu palače na aveniji Sloane v Londonu, v enem najprestižnejših predelov angleške prestolnice. V obtožnici so jo ocenili kot neprevidno in nerazumno špekulativno operacijo, ki naj bi močno oškodovala Dar svetega Petra, to je sklad sredstev, ki jih verniki namenjajo Cerkvi. Za palačo je Vatikan odštel 200 milijonov dolarjev.

Zadeva ni enostavna. Kot velja za vse velike finančne operacije, se je v preiskavi znašlo veliko ljudi na visokih položajih v finančnih institucijah. Eden izmed teh je visoki funkcionar Vatikana Fabrizio Trabassi, ki je bil, kot piše v obtožnici, dolga leta na plačilnem seznamu švicarske banke UBS, skupno s Credit Suisse referenčne banke Vatikana. Zaposlen je bil v vatikanskem državnem tajništvu, prejemal pa naj bi bil provizijo za vse operacije, ki jih je izvedel preko UBS. Trabassi je bil eden najpomembnejših laičnih uslužbencev Vatikana, v času, ko je bil zaposlen, je upravljal investicije za več kot 600 milijonov evrov. Kot poroča dnevnik Corriere della sera, naj bi bil Trabassi od leta 2004 do najmanj leta 2016 prejemal polodstotno provizijo za vse vloge Vatikana in vlagateljev, ki jih je pridobil. Po poročanju omenjenega dnevnika naj bi bil imetnik računa pri banki UBS v Luganu, na katerem je bil milijon evrov. Trabassijevi zagovorniki vse zanikajo in trdijo, da gre za posle, ki jih je opravljal kot samostojni podjetnik, kar so mu v Vatikanu dovolili. Pri UBS pa vsega tega za zdaj niso želeli komentirati.

Odstavljeni kardinal Becciu je obtožen tudi drugih špekulacij, med njimi se omenjajo sredstva, s katerimi je razpolagala Cecilia Marogna, pa tudi financiranje dejavnosti njegovega brata.

Pedofilija in finančne špekulacije

V dolgi obtožnici, 487 strani, je še veliko drugih imen in podatkov o bolj ali manj netransparentnih investicijah. Gre vsekakor za ključno preiskavo in preiskovalci uživajo podporo in zaupanje papeža Frančiška, ki je že takoj po izvolitvi leta 2013 začel čistko v dveh smereh: glede pedofilije in finančnih špekulacij.

V zvezi s pedofilijo je čistko začel že njegov predhodnik Benedikt XVI., Frančišek pa jo je še okrepil tudi z uradnimi opravičili in s tem, da je v Vatikanu sprejel nekdanje žrtve pedofilskih duhovnikov. Zdaj pa so vatikanski žarometi uperjeni proti poljski cerkvi; v prejšnjih dneh se je v Varšavi na apostolskem obisku mudil papežev odposlanec kardinal Angelo Bagnasco, kjer je zaradi prijav nasilja nad mladoletniki v postopku 292 duhovnikov. Dva poljska škofa sta bila že odstavljena, Vatikan pa je zaradi prikrivanja prijav 97-letnemu kardinalu Henriku Gulbinowiczu prepovedal​ sodelovanje pri verskih obredih. Gre za simbolno odločitev, ki pa jasno kaže, da namerava Frančišek vztrajati pri poti, na katero je stopil takoj po izvolitvi. Navsezadnje je začel pri sebi, odpovedal se je razkošnemu stanovanju v Vatikanu in še vedno biva v Domu svete Marte, kjer domujejo cerkveni dostojanstveniki med obiski v Rimu, ne prevaža se z limuzinami in skromnost naznanja z zgledom in ne samo z besedami. Ne nazadnje se je tudi v katoliški Argentini, kjer je bil prvi človek Cerkve, vozil v službo z mestnim avtobusom …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta