Včeraj potrdili manj okužb kot pred tednom dni, reprodukcijsko število je trenutno vsaj dvakrat večje kot maja lani

A.L., STA
23.07.2021 09:54
V četrtek so opravili 1641 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih jih je bilo 58, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Trenutno je v državi 818 aktivnih primerov okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 59. Povprečje okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 38.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Ob tem so v četrtek opravili tudi 24.646 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testi.

Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom poprej zmanjšalo za 20, sedemdnevno povprečje se je zmanjšalo za ena, 14-dnevno pa za dva.

Pred natanko tednom dni so opravili 1684 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 64 okužb

Danes imamo v Sloveniji še vedno 850.000 potencialnih bolnikov

Četrti val epidemije covida-19 bi lahko ob 60-odstotni precepljenosti "zvozili" z relativno malo samozaščitnimi ukrepi, je pojasnil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. Danes pa imamo v Sloveniji še vedno 850.000 potencialnih bolnikov, kar pomeni, da nam lahko epidemija jeseni znova uide izpod nadzora, je še opozoril.

Institut Jozef Štefan

Cizelj je na včerajšnji vladni novinarski konferenci ponovil, da smo na začetku četrtega vala epidemije. Med novimi okužbami je relativno veliko uvoženih, se pa že deloma širijo tudi pri nas. Po njegovih besedah v sedanjih okoliščinah ni razloga, da bi se četrti val do konca poletja začel ustavljati, razen če ne bomo začeli bistveno bolj samozaščitno ravnati ali se bolje precepili.

Spomnil je, da je bilo maja lani, ko smo imeli opravka z osnovno različico novega koronavirusa, reprodukcijsko število približno tri. Če torej ne bi ukrepali, bi vsak okuženi okužil še tri naslednje, je pojasnil. Danes, ko smo "že skoraj kompletno v različici delta", pa reprodukcijsko število znaša že od pet do osem, torej je vsaj dvakrat večje kot maja lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta