Včeraj pri nas potrdili več kot 2000 okužb, Tatjana Lejko Zupanc: "Posijal je en žarek svetlobe"

A.L.
16.12.2020 10:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V torek so pri nas opravili 6579 testov in potrdili 2107 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tokrat 32-odstoten. Umrlo je 39 ljudi. Vladni govorec Jelko Kacin pojasnjuje, da je število pozitivnih testov sicer visoko, a je številka o okuženih nekoliko nižja kot pred tednom dni.

V bolnišnice je bilo včeraj sprejetih 117, odpuščenih pa 128 pacientov. Včeraj je bolnišnično oskrbo skupaj potrebovalo 1251 covid pacientov, kar je 33 manj kot v ponedeljek. Intenzivno nego je potrebovalo 211 pacientov, 7 več kot v ponedeljek.  Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb po vladnih podatkih znaša 1477, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1006.

Med občinami najbolj izstopajo Novo mesto s 110 okužbami, Krško s 40, Trebnje s 23, Celje s 46, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica s 40, Žalec z 31, Šentjur z 29, Polzela z 28, Vojnik s 23, Murska Sobota s 34,  Koper z 31 in Sežana z 41, Ljubljana s 149, Maribor s 57 in Kranj s 58.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 204 stanovalcev in 82 zaposlenih. Včeraj je bila okužba potrjena pri 134 stanovalcih in 56 zaposlenih v domovih za starejše.

V bolnišnici zelo malo otrok

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je na dopoldanski novinarski konferenci povedala, da imajo ta hip v UKC Ljubljana hospitaliziranih 332 bolnikov, bodisi zaradi covida bodisi da je bil covid slučajno odkrit ob kakšni drugi bolezni. Večina teh bolnikov, 315, je hospitaliziranih na oddelkih, ki so namenjeni zdravljenju teh bolnikov, vključno z oddelki intenzivne terapije. "Imamo tudi nekaj porodnic, vsak dan dve, tri in pa na srečo zelo majhno število otrok."

Starostna struktura bolnikov je taka, da je še vedno skoraj 50 odstotkov vseh sprejetih starejših od 75 let, pravi Tatjana Lejko Zupanc. Povprečna starost bolnikov v drugem valu je celo višja, kot je bila v prvem. V prvem je bila 65 let, zdaj je 70. 

Opozarja, da, "kar se tiče razmer, hodimo po res tankem ledu. V zadnjih dneh imamo vtis, da se razmere vseeno mikroskopsko umirjajo. Nismo zelo optimistični, ampak posijal je en žarek svetlobe, ker imamo vsako jutro še kakšno posteljo rezerve in nismo popolnoma polni". Večje težave so pri osebju, ki je utrujeno. "Delajo v zaščitni varovalni opremi, bližajo se prazniki, ko večina njih ne bo mogla biti prosta, marsikdo ima še celo lanski dopust. Bojimo se izgorelosti pri ljudeh."

Vsak pri sebi naj opravi inventuro

Kljub temu so, pravi, zdravstveni delavci in sodelavci v kliničnem centru pozitivno razpoloženi in opravljajo svoje delo s predanostjo. Veselijo se cepiva in dejstva, da bodo tudi zdravstveni delavci med prvimi skupinami, ki bodo prejele cepivo. "Želimo si, da bi se jih cepilo čim več in bomo na tem zares aktivno delali, da prepričamo še tiste, ki dvomijo v to."

Na vprašanje, ali bo sprostitev določenih ukrepov pred prazniki vplivala na nove okužbe, Tatjana Lejko Zupanc pravi: "To je seveda čisto odvisno od tega, kako se bodo ljudje obnašali. Če bodo upoštevali tisto, kar je naloženo glede nošenja mask, razkuževanja rok in držanja distance, ne vidim večjih problemov. Če bomo pa videli takšne prizore kot v prvem valu, ko so se kače vile pred določenimi trgovinami in so bili ljudje čisto natlačeni, se pa res bojim." Želi si, da vsak pri sebi naredil inventuro, kaj mora res opraviti zdaj in kako bo to naredil in kako bo sebe in druge zaščitil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta