(VIDEO) Arso izdal oranžni alarm: Župan Baške grape prebivalcem svetuje evakuacijo

STA, M.R.
30.10.2023 14:08

V občini Tolmin se je danes sestal občinski štab civilne zaščite, ki je ob slabi vremenski napovedi med drugim pripravil akcijski načrt za ukrepanje v prihodnjih dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice obilnega deževja na območj Baške grape pretekli teden.
AljaŽ Leban/regijski Štab Cz Za Severno Primorsko

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj in župan Občine Tolmin Alen Červ prebivalcem Baške grape v prihodnjih dneh svetujeta preventivno evakuacijo. Najbolj ogroženi prebivalci Koritnice so zaradi napovedi, da bi utegnili vodotoki v prihodnjih dneh znova narasti, sledili pozivu občine in preventivno že začeli zapuščati domove.

Na današnjem sestanku celotnega občinskega štaba civilne zaščite Občine Tolmin so zbrani pregledali opravljena dela in stopili v stik z vzdrževalcem državne ceste in pogodbenimi podizvajalci, je dejal Vencelj.

AljaŽ Leban/regijski Štab Cz Za Severno Primorsko

Červ pa je v izjavi za medije po sestanku poudaril, da morajo v tem trenutku pozornost posvetiti vsem cestnim odsekom in odsekom vodotokov, ki so se izkazali za problematične, in tja pripeljati dovolj težke gradbene mehanizacije. "Tako je koncesionar že začel dela na lokaciji odtrgane ceste med Hudojužno in Podbrdom, kjer je treba čim prej, najkasneje do torka, zagotoviti prevoz za interventna vozila nujne medicinske pomoči," je dejal.

Dodal je, da se trenutno s Soškimi elektrarnami Nova Gorica dogovarjajo o akcijskem načrtu preventivnega spuščanja večjih količin vode skozi zapornice na jezovih, da ne bi prihajalo do poplav. Navezali so tudi stik s Slovensko vojsko, ki bo po potrebi priskočila na pomoč s svojimi silami in mehanizacijo.

Občane je pozval, da se v prihodnjih dneh iz svojih domov preventivno evakuirajo. "Nagovarjamo prebivalce, naj ne čakajo, da imajo vodo na vratih. Takrat je namreč za evakuacijo že prepozno," je dodal Vencelj. V primeru, da preventivna evakuacija ni mogoča, pa je po njegovih besedah ključno, da ljudje upoštevajo navodila pristojnih in se v primeru poslabšanja razmer takoj umaknejo.

Baska grapa.Predsednik vlade Robert Golob si je ogledal skodo po petkovih neurjih.
Bostjan Podlogar/sta

Po posameznih odsekih občine bodo danes ogled na terenu opravile ekipe štaba civilne zaščite, prisoten pa bo tudi geolog. Če se bo izkazala potreba, bodo za posamezne predele Baške grape evakuacijo tudi odredili, je še dodal Červ.

Vremenske napovedi so medtem zaskrbljujoče, zato je trenutno aktiviran celoten sistem vseh služb zaščite in reševanja in drugih javnih služb za ukrepanje v primeru ponovne naravne nesreče, je dodal Vencelj.

Arso izdal oranžni alarm

Agencija RS za okolje (Arso) za danes zvečer do torka sredi dneva na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja napoveduje večjo količino padavin. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji, zato je agencija za torek za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo.

V agenciji opozarjajo, da bo danes in v torek ponekod na širšem območju Julijskih Alp padlo tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Danes bo sicer deževalo predvsem na zahodu in jugu Slovenije, ponoči pa se bo dež razširil nad vso Slovenijo, so zapisali na spletni strani agencije.

V Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da danes popoldan in v torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi, so sporočili.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej ob odrejeni evakuaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta