(VIDEO) Sever in osrednji del Italije zajela neurja: Meteorologi že izdali rdeče opozorilo

STA, M.R.
30.10.2023 14:01

Sever in osrednji del Italije so danes zajela neurja z obilnim dežjem in močnim vetrom, ponekod tudi točo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poplave v mestu Lugo maja letos
Reuters

V deželi Emilija - Romanja zaradi neurij danes velja rdeče opozorilo pred neurji, v Toskani, Benečiji (Venetu), Liguriji in Furlaniji - Julijski krajini (FJK) pa oranžno.

V kraju Terenzo južno od mesta Parma v deželi Emilija - Romanja se je zaradi naraslih voda delno zrušil most čez reko Taro. V okolici mesta Parma so sicer zaradi slabih vremenskih razmer danes zaprte šole.

Civilna zaščita Emilije - Romanje in regionalna agencija za okolje sta za to deželo za danes in v torek potrdili rdeče opozorilo pred neurjem.

V več krajih v Toskani, med drugim v pristaniškem mestu Livorno, so danes zaprte šole. V tej italijanski deželi sicer pričakujejo precejšnje naraščanje rek, še poroča Ansa.

Oranžno vremensko opozorilo zaradi zelo obilnih padavin in močnega vetra ter na delih obale od danes opoldne do torka opolnoči velja tudi za FJK. Za Tržaško je opozorilo rumeno zlasti zaradi visokega plimovanja in poplavljanja morja, poroča Primorski dnevnik.

Poplavljen del Reke

Na Reki je do jutra v zadnjih 24 urah padlo 60,8 milimetra dežja, zaradi česar je po poročanju hrvaških medijev že poplavilo del mesta. Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes zaradi močnega vetra izdal oranžno vremensko opozorilo za večino hrvaške obale, za severni Jadran in Gorski kotar pa še opozorilo zaradi možnih obilnih padavin.

Padavine na območju Reke vremenoslovci napovedujejo tudi v preostanku dneva, DHMZ pa je oranžno vremensko opozorilo zaradi obilnih padavin in močnega vetra za reško območje izdal tudi za torek.

DHMZ za danes in torek sicer opozarja pred možnimi lokalnimi poplavami v mestih na severu Jadrana. Več dežja bi po njihovih napovedih lahko padlo tudi na skrajnem severozahodu države ob meji s Slovenijo.

Hrvatski autoklub (Hak) je davi medtem sporočil, da zaradi močnega vetra ne obratujejo nekatere ladijske in katamaranske povezave proti Lošinju in Reki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta