(VIDEO) Mariborski drag queen brutalno grozijo, zato se je odzvala s pretresljivim posnetkom

D.Ži
29.03.2021 09:53
Drag queenici Karmen je eden od uporabnikov napisal žaljiv komentar, v katerem je na precej vulgaren način izrazil, da bi bilo bolje, če se ne bi rodila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karmen Daš: "S tovrstnimi komentarji nas ne bodo utišali, ampak nam bodo vlili še več poguma."
Ema Širec

Da je homofobija v Sloveniji še vedno prisotna, je razvidno tudi iz številnih komentarjev na spletu. Večinoma jih pišejo uporabniki, ki se skrivajo za anonimnimi in lažnimi profili, pojavljajo pa se tudi primeri, ki svojo nestrpnost izražajo prek resničnih profilov, za katerimi stojijo z imeni in priimki. Ob pojavu in popularizaciji družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter, Instagram in TikTok, je sovražnega govora vedno več. Slednjega pa je težko zajeziti, saj večina strani in profilov na omenjenih omrežjih ni moderiranih ali pa so moderirani slabo. Stvari postanejo resne in kaznive, ko uporabnik denimo poziva tudi k fizičnemu nasilju. Pomembno je, da se tovrstne grožnje, pa tudi sovražni govor, prijavi pristojnim institucijam. 

Eden od takšnih primerov se je pripetil pred nekaj dnevi, in sicer na priljubljeni mobilni aplikaciji TikTok, najhitreje rastočem družbenem omrežji, ki je lani presegel dve milijardi prenosov. Po številu uporabnikov se z okoli 700 milijoni uporabnikov uvršča na 3. mesto, po Facebooku (2,7 milijarde uporabnikov) in Instagramu (1,2 milijarde uporabnikov). Mariborski perfomer, ki se za potrebe nastopanja oblači v lik Karmen Daš (njegovo rojstno ime in priimek hranimo v uredništvu, saj ne želi javne objave), se je moral pred kratkim soočiti z nestrpnimi komentarji pod videom, ki ga je objavil na družbenem omrežju TikTok. Drag queenici Karmen je eden od uporabnikov napisal žaljiv komentar, v katerem je na precej vulgaren način izrazil, da bi bilo bolje, če se ne bi rodila.

Performerka, ki je pred dobrim letom, tik preden je svet zajela epidemija novega koronavirusa, mariborsko občinstvo navdušila z nastopom v Kavarni Čajek, ga je v videoodgovoru opozorila, da bi se lahko tudi sam pogledal v ogledalo. To pa je sprožilo nov plaz sovražnega govora - eden od uporabnikov je drag performerju zagrozil, da zagotavlja, da ga bodo enkrat tako pretepli, da "za sebe ne boš vedel"

Karmen Daš se je nato odločila, da na grožnje odgovori z videom, v katerem si je z make-upom okoli očesa in po obrazu narisala modrice, kar je sprožilo veliko sporočil njenih prijateljev in znancev, saj je bila podoba nadvse prepričljiva. A to ni nasilneža ustavilo, saj je pod videom ponovno zagrozil, tokrat je celo napisal čas napada: "Jaz se ne zajebavam, poleti te poiščem v Ljubljani na paradi ponosa, pa ti glavo odprem." 

Ta reakcija je sodu zbila dno, zato se je drag performerka odločila vse skupaj objaviti tudi na svojem Instagram profilu ter obelodaniti nasilneža, ki ji grozi. Obenem pa je njegove komentarje prijavila pristojnim organom ter javnost pozvala, naj nasilneže in nestrpneže prijavljajo na Spletno oko. Njen video je naletel na številne pozitivne odzive, delilo pa ga je tudi nekaj znanih Slovenk in Slovencev, med njimi tudi pevka Raiven, podprlo pa ga je tud nekaj LGBT+ organizacij. 

"Na grožnje je treba opozoriti in jih ustaviti, še preden se sprevržejo v dejansko nasilje. S tovrstnimi komentarji nas ne bodo utišali, ampak nam bodo vlili še več poguma, da se nasilnežem zoperstavimo, saj želimo živeti v odprti družbi, ki jo različnost ne ogroža, temveč bogati," je poudarila Karmen Daš, ki bo 18. aprila nastopila na spletnem dogodku Dragoslavia, ki združuje drag performerje in performerke iz držav nekdanje Jugoslavije. Na sporedu bo v živo prek spleta na Twitch TV, Karmen pa lahko sledite tudi na Instagramu in na Tik Toku

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta