Vili Kovačič nad tri ustavne sodnike. Accetto ovaden, ker v Mariboru ni bilo Thompsonovega koncerta

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
22.10.2019 12:49

"Državljan K." napoveduje odškodninsko tožbo zaradi nezdružitve volitev in ponovljenega glasovanja na referendumu o drugem tiru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vili Kovačič pred ustavnim sodiščem.
Robert Balen

K odstopu treh ustavnih sodnikov, dr. Mateja Accetta, dr. Špelce Mežnar in predsednika ustavnega sodišča dr. Rajka Kneza, je pred poldnevom pred ustavnim sodiščem pozval Vili Kovačič, "državljan K.", ki želi dokazati, da bi moral biti ustavni sodnik Accetto, tudi podpredsednik sodišča, izločen iz odločanja o več zadevah pred ustavnim sodiščem zaradi domnevne aktivne sodnikove zveze s stranko SMC, globlje in bolj vsebinske od tega, kar je bil Accetto v času tik pred nastankom stranke imenoval "tihi podpornik". 

Zdaj še nad Jakliča

Da vse domnevno sporne neizločitve Accetta stojijo, s tem stališčem se je prejšnji teden oglasil predsednik ustavnega sodišča dr. Rajko Knez, potem ko je ločeno mnenje sodnika ddr. Klemna Jakliča k zadevi zakon o tujcih pokazalo nemajhen notranji spor na ustavnem sodišču. Gre za to, da zveza s politiko naj ne bi bila kar apriorni izločitveni razlog. Niso vse situacije iste, odloča se od primera do primera. Zdi se, da bi takšen znal biti tudi odgovor na mail, o katerem je poročal časopis Dnevnik in naj bi bil v njem Jaklič leta 2015 pisal predsedniku SDS Janezu Janši o publiciranju svojega govora, ki ga je bil imel, takrat še ne ustavni sodnik, v podporo Odboru 2014, ki se je dvignil proti domnevnemu krivosodju pri nas.
Jaklič je opozoril na domnevno sporno neizločanje sodnika Accetta (oba sta na ustavnem sodišču od leta 2017), Kovačič mu pritrjuje. S "tihim sodelovanjem s stranko SMC" da je sodnik Accetto neposredno povzročil zelo pristranske in celo absurdne odločitve, ko na primer ponovljeno referendumsko glasovanje o drugem tiru in parlamentarne volitve niso bile na isti dan. Če bi bile, bi po Kovačiču drugi tir padel, ker bi bil zaradi večje udeležbe izpolnjen zavrnitveni kvorum. Kovačič misli, da se je v SMC in okrog nje takrat naredilo vse, da se učinek (zavrnitvenega) referenduma onemogoči. Napovedal je odškodninsko tožbo, ker referendum ni bil skupaj z volitvami. Zdaj še ustavnemu sodniku Knezu očita "poslovne povezave z Mirom Cerarjem". Ustavni sodnici Mežnarjevi pa da naj bi bila tudi po tistem, ko je bila imenovana za ustavno sodnico, še naprej sodelovala v organih Odvetniške zbornice Slovenije. 

SMC, Klampfer, Accetto, Thompson ...

Po naših informacijah pa je na tožilstvu ovadba zaradi prepovedanega koncerta kontroverznega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona. Kaj ima to z ustavnim sodnikom Accettom? Ovadba mu očita, da naj bi bil odločal v sporih, povezanih z Mirom Cerarjem in stranko SMC, med drugim ko je današnja ministrica za delo Ksenija Klampfer kot načelnica mariborske upravne enote prepovedala Thompsonov koncert leta 2017 v Mariboru in je spor segel do ustavnega sodišča, tam pa je bil organizator koncerta Milan Trol neuspešen z ustavno pritožbo. Ker koncerta ni bilo, naj bi bilo oškodovanih 1200 kupcev vstopnic pa nastopajoči, organizator ... Očitek je, da naj ne bi bil povedal vse in po resnici o svojih relacijah s SMC, da bi lahko sodil v zadevah v zvezi s SMC, tudi v zadevi Thompson, ko je šlo za (ne)pravilnost odločitev Klampferjeve in takratne SMC-notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar

Ustavni sodniki imajo imuniteto

Ustavni sodniki imajo, tako kot poslanci, imuniteto. Ali je proti njim lahko sprožen kazenski pregon, odloči državni zbor. Sodnik ustavnega sodišča, izvoljen za devet let brez možnosti ponovitve, je lahko predčasno razrešen, samo če to sam zahteva, če je kaznovan za kaznivo dejanje tako, da mu je odvzeta prostosti, ali zaradi trajne izgube delovne zmožnosti za opravljanje svoje funkcije. Funkcija sodnika ustavnega sodišča pa ni združljiva s funkcijami v državnih organih, v organih lokalne samouprave, v organih političnih strank.



 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta