Visokošolski sindikat: Minister Papič mora odstopiti, ker je nesposoben. Kaj odgovarja minister?

UM, M.R., STA
27.03.2023 11:16

Visokošolski sindikat Slovenije zahteva odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča. Ker je "nesposoben in ker mu ni mar za univerze", je povedal predsednik sindikata Gorazd Kovačič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za visokošolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.
BOBO

Na novinarski konferenci Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) sta predsednik Gorazd Kovačič in Sandra Bašič Hrvatin povedala, da vlada in njena pogajalska skupina nista več kredibilni. Po njunih besedah je namreč pogajalska skupina obljubljala stvari, za katere ni imela mandata. Opozorila sta tudi, da se je minister Igor Papič umaknil iz pogajalske skupine in da ni več niti njen član. Pravita, da se je skril in da se ni pripravljen boriti za svoj resor. 

Visokošolski sindikat Slovenije se je tako odločil za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu. Predstavniki sindikata in vlade so sredi marca po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma, Kovačič pa je tedaj pojasnil, da sporazum zajema plačni in neplačni del. Plačni del so pod določenimi pogoji prestavili na pogajanja o oblikovanju stebra, pri čemer je bil kot rok zastavljen 30. junij.

Glavnina stavkovnih zahtev sindikata se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dosedanja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so med drugim normativi, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.

Zahteve Visokošolskega sindikata Slovenije
Twitter/Urška Mlinarič

Vlada mora v najkrajšem možnem času izpolniti štiri zahteve. Tako mora orientacijsko delovno mesto docent, ki zadeva vsa delovna mesta na univerzah, pridobiti sedem plačnih razredov. Zahtevajo tudi, da se nabor delovnih mest v skupini J oblikuje na novo in ločeno od ostalih dejavnosti, v morebitnem novem plačnem sistemu pa morata visoko šolstvo in raziskovalna dejavnost obvezno dobiti samostojen steber, so še zapisali v sindikatu.

Papič: Prišel sem na plano

Minister Igor Papič je v odzivu na izjave predstavnikov visokošolskega sindikata dejal, da se ne skriva. "Tukaj sem, prišel sem na plano," je sporočil. Ocenjuje, da so v VSS nestrpni in da se vlada še ni opredelila do sporazuma, zato bi po njegovem mnenju lahko VSS počakal še kak teden.

"Povsem nerelevantno je, kdo je član pogajalske skupine. Mi imamo pogajalsko skupino na ravni ministrstva in na krovni ravni. Tudi krovne pogajalske skupine ne vodi predsednik vlade, temveč ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik," je povedal in spet izzval sindikat. Predsedstvo visokošolskega sindikata ministru sporoča, da ne morejo več verjeti obljubam, da bo do ustreznih plačnih rešitev prišlo v naslednji fazi. Zato pričakujejo nov predlog sporazuma, ki  bo vseboval orientacijsko delovno mesto docenta v ustreznem proporcu do zdravnikov specialistov in učiteljev na nižjih ravneh izobraževanja in eksplicitna zagotovila o  relevantnosti tega delovnega mesta za druga delovna mesta v dejavnosti.  

"Izjave dosedanjega ministra o nereprezentativnosti VSS za področje raziskovanja pa samo potrjujejo našo oceno o njegovi nelojalnosti univerzam in nepoznavanju sistema," so se odzvali na ministrove izjave. In še: "Da je raziskovanje temeljna dejavnost univerz in osnova posredovanja znanja, je s spremenjeno obliko financiranja priznal tudi novi raziskovalni zakon. Če minister Papič to iz osebnega oportunizma postavlja pod vprašaj, je to samo še en razlog za njegov umik."  

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta