Vitanje, Sveti Jurij ... V katerih občinah je največ okužb, v katerih pa jih sploh ni? Janša v Ljubljani opaža porast, krivci pa da so protestniki

M.R.
04.06.2021 11:35
Število okužb v državi vztrajno pada. Kljub temu pa je ponekod lahko stanje zaskrbljujoče. Predsednik vlade Janez Janša opaža porast števila okužb v Ljubljani, krivdo pa pripisuje protivladnim protestnikom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petkov protest v Ljubljani.
Robert Balen

Po včerajšnjih podatkih, objavljenih na spletni strani Covid-19 sledilnik imajo največ potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev v občini Vitanje. Tam 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša kar 1229,7 okužbe. Incidenca je visoka tudi v občinah Sveti Jurij ob Ščavnici (860,5), Tabor (779,8) in Loška dolina (663,1). Glede na podatke o okužbah, ki so bile potrjene v zadnjih sedmih dneh, pa je prav tako stanje najslabše v občini Vitanje, kjer so v zadnjem tednu potrdili 702,7 okužbe na 100.000 prebivalcev, sledi pa Sveti Jurij ob Ščavnici (430,3).

Glede na 7-dnevno incidenco sta sicer trenutno najboljši goriška in koroška statistična regija, kjer beležijo manj kot 5 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. V celotni državi trenutno 7-dnevna incidenca znaša 12,5. Najvišja je v posavski (17,7), osrednjeslovenski (17,1) in primorsko-notranjski statistični regiji (15,9). V podravski regiji je v zadnjih 7 dneh potrjenih 11,9 okužbe na 100.000 prebivalcev. 

Povsem brez okužb so glede na včerajšnje podatke v zadnjih 7 dneh v občinah Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Kuzma, Rogašovci, Cankova, Tišina, Veržej, Beltinci, Odranci, Dobrovnik, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Selnica ob Dravi, Podvelka, Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Vuzenica, Destrnik, Zavrč, Žetale, Bistrica ob Sotli, Kozje, Dobje, Škocjan, Straža, Črna na Koroškem, Solčava, Luče, Jezersko, Nazarje, Brezovica, Velike Lašče, Osilnica, Kostel, Kobarid, Brda in Bovec. 

Po številu okužb jih je bilo v zadnjih sedmih dneh sicer največ potrjenih v Ljubljani, ki ima hkrati tudi največ prebivalcev. Potrjenih je bilo 373 okužb, sledijo Maribor s 70 potrjenimi okužbami v zadnjih sedmih dneh in še Kranj s 63 okužbami ter Koper z 51.

Janša: Še en miting pa bomo v 4. valu

Slovenski premier Janez Janša je pretekli teden, pa tudi v tem tednu večkrat obtožil opozicijske stranke LMŠ, SD in Levica ter sindikate, ki so se pridružili protestnikom, da pomagajo pri širjenju koronavirusa

V torek je glede petkovega protesta v Ljubljani, ki se ga je po ocenah policije udeležilo okoli 15.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa celo okoli 40.000, zapisal: "Še en miting, pa bomo v 4. valu in novih zaostrovanjih." Ob tem je dodal, da gre zasluge pripisati strankam SD, LMŠ in Levica ter Sindikatu vzgoje in izobraževanja Slovenije (Sviz). 

Dan pred omenjenim protestom je Janša zapisal, da je širjenje covid-19 z "množičnimi neprijavljenimi zborovanji ob 300+ okužb na dan in to v tretji najbolj okuženi regiji v državi enostavno zločin".

 

V ponedeljek je bilo sicer po podatkih NIJZ v Ljubljani potrjenih 49 novih okužb, v torek 90, v sredo pa 46 novih okužb. To lahko primerjamo s prvimi tremi dnevi preteklega tedna. V ponedeljek 24. maja je bilo potrjenih 44 okužb, v torek 70 in v sredo 68 okužb. Tako je bilo v prvih treh dneh tega tedna potrjenih 185 novih okužb, v prvih treh dneh preteklega tedna pa 182. Kar pomeni, da je število novih okužb skoraj povsem enako. 

Janša je včeraj vseeno tvitnil graf, ki prikazuje porast okužb v Ljubljani. "Ljubljano želijo v #KUL spremeniti v nov center okužb," je tvitnil in ob tem označil še že prej omenjene tri stranke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta