Vlada bo pokojnine že z novembrom zvišala za 4,5 odstotka, dvig minimalne plače še letos

STA, Va
27.10.2022 14:19

Predlog vlade je, da se minimalna plača letos poviša na 804 evre. Z naslednjim letom pa bi bila lahko višja od 850 evrov, pravi minister Mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pokojnine bodo predčasno redno usklajene že novembra, in ne šele februarja, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Pokojnine se po njegovih besedah torej že novembra dvignejo za 4,5 odstotka. Upokojenec, ki je doslej prejemal 1000 evrov pokojnine, bo novembra na bančni račun prejel 1045 evrov. Povprečna pokojnina, ki znaša 777 evrov, pa se bo povečala za 35 evrov, je povedal. Dvig bo vlado na mesečni ravni stal med 22 in 25 milijoni evrov.

Vlada bo pomagala tudi domovom za starejše, ki so se znašli v finančni stiski, po ministrovih besedah zaradi referendumske pobude SDS o zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki za domove sicer predvideva paket pomoči v vrednosti 30 milijonov evrov.

Vlada bo po predlogu interventnega zakona domovom pomagala pri financiranju višjih stroškov hrane, elektrike in ogrevanja, z 12 milijoni evrov pa tudi pri financiranju kadra. Ob napovedih nekaterih domov o dvigu oskrbnin tudi do 30 odstotkov, pa bo vlada dvig oskrbnin omejila na 4,5 odstotka.

Pri plačah vlada računa tudi na davčno reformo 

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za dvig minimalne plače, o katerih se bo pogajala s socialnimi partnerji. Predlaga, da se minimalne plače že novembra uskladijo z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije, je povedal minister za delo Luka Mesec: "Vlada je danes sprejela usmeritev za pogajanja na Ekonomsko-socialnem svetu. Po pogajalskem izhodišču vlade bi se minimalna plača, ki znaša neto 778 evrov, letos povišala na 804 evre. Z naslednjim letom pa bi bila lahko višja od 850 evrov." 

Pri minimalnih plačah in plačah sploh si vlada obeta pozitiven učinek za delavce tudi zaradi davčne reforme, če bo lahko uveljavljena z novim letom. "Splošno olajšavo bo dvignila na 5000 evrov," je povedal minister.

"Pripravljamo shemo za čakanje na delo. Kakšna bo, bomo predstavili v kratkem," je napovedal. Pa tudi da država ne bo pokrila celotnega bremena nastalih višjih stroškov dela, kar predlagajo delodajalske organizacije.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta