Vlada določila 85 kadrovskih sprememb v civilni zaščiti, škodo ob poplavah za predplačilo prijavilo 122 občin

STA, M.R.
08.09.2023 17:38

V današnjem Uradnem listu je objavljen sklep, s katerim je vlada konec avgusta določila skupaj 85 kadrovskih sprememb v civilni zaščiti na republiški in na regionalni ravni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leon Behin (desno) bo od jutri namestnik poveljnika civilne zaščite.
Rozmari Petek

Sklep, s katerim je vlada med drugim za namestnika poveljnika Civilne zaščite RS imenovala Leona Behina, bo začel veljati v soboto.

Kot je razvidno iz danes objavljenega sklepa, bo v soboto stopilo v veljavo več kadrovskih sprememb v civilni zaščiti. Skupno gre za 85 kadrovskih sprememb na regionalni in republiški ravni, ki jih je avgusta sprejela vlada.

Zaradi premestitve na drugo delovno mesto je bil med drugim razrešen dotedanji namestnik poveljnika republiške civilne zaščite Darko But, na njegovo mesto pa je vlada imenovala direktorja uprave za zaščito in reševanje Leona Behina, "ki ima dolgoletne izkušnje pri opravljanju operativnih nalog zaščite, reševanja in pomoči," so po takratni seji vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je zamenjala oziroma razrešila tudi nekatere regijske namestnike poveljnikov civilne zaščite in člane regijskih štabov civilne zaščite za vzhodnoštajersko (6), zahodnoštajersko (9), gorenjsko (7), severnoprimorsko (7), ljubljansko (3), obalno (1), dolenjsko (5), koroško (8), notranjsko (6), posavsko (4), zasavsko (8) in podravsko (2) regijo.

Škodo po poplavah za predplačilo prijavilo 122 občin

Predhodno oceno škode po poplavah, ki so Slovenijo prizadele v začetku avgusta, je ministrstvu za naravne vire in prostor prijavilo 122 občin. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je v teku postopek pregleda prijavljene škode. Natančni podatki o višini škode pa bodo predvidoma znani v prihodnjem tednu.

Predhodna ocena škode je potrebna zato, da bodo lahko občine v skladu z zakonom o odpravi naravnih nesreč dobile predplačilo v višini 40 odstotkov. Rok je bil sprva postavljen za 1. september, a so imeli v več občinah težave, saj je škoda res obsežna, zato so ga za nekaj dni podaljšali.

Na ministrstvu so tudi potrdili, da so občine direkciji za vode že poslale seznam lokalnih podjetij, ki bi lahko sodelovala pri čiščenju vodotokov, kot je bilo dogovorjeno 31. avgusta na sestanku v kabinetu predsednika vlade med predstavniki občin in Boštjanom Šeficem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta