Vlada lajša energetsko krizo s 150 evri dodatka, oprostitvijo plačila omrežnine in nižjimi trošarinami

Srečko Klapš Srečko Klapš
29.01.2022 19:43

Vlada najranljivejšim namenja 150 evrov solidarnostnega energetskega dodatka. Za tri mesece bo državljane oprostila plačila omrežnine za elektriko in znižala trošarine na elektriko, pogonska goriva in kurilno olje na najnižjo stopnjo. Podjetjem in kmetom pa namenja 70 milijonov evrov enkratne denarne pomoči

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Oprostitev plačila omrežnine za električno energijo in znižanje trošarin na elektriko, pogonska goriva in kurilno olje, naj bi znižalo mesečni strošek državljanov na položnicah za dobro tretjino.

Andrej Petelinsek

Predsednik vlade Janez Janša je po popoldanski seji vlade na večerni novinarski konferenci sporočil, da so za lajšanje energetske krize sprejeli dva zakona in dve trošarinski uredbi. Najbolj ranljivim skupinam bodo izplačali 150 evrov solidarnostnega energetskega dodatka: "Prejelo ga bo okoli 67.000 državljanov, ki prejemajo varstveni dodatek, vsi upokojenci z do 1.000 evrov pokojnine, invalidi in velike družine v skupnem znesku 106 milijonov evrov," je dejal Janša. Po njegovem bodo imeli največje pozitivne učinke za gospodinjstva oprostitev plačevanja omrežnine za prihodnje tri mesece ter znižanje trošarin na elektriko, pogonska goriva in kurilno olje prav tako za tri mesece od 1. februarja naprej. To naj bi po ocenah vlade strošek na položnicah državljanov znižalo za 30 do 35 odstotkov. Če se razmere na trgih energentov po treh mesecih ne bi popravile ima vlada možnost za podaljšanje teh ukrepov.

Gospodarski minister in podpredsednik vlade, Zdravko Počivalšek pa je predstavil 70 milijonov evrov težko shemo enkratne pomoči podjetjem in kmetom. Počivalšek je pojasnil, da bodo do te upravičene pravne osebe in samostojni podjetniki, ki so bili registrirani do 1. decembra 2021, pod pogojem, da zaposlujejo najmanj 5 oseb, da niso bili v poslovnih težavah nad dan 31. decembra 2019, da imajo v strukturi stroškov vsaj 5 odstotkov za električno energijo, da so imeli v letu 2019 najmanj 10.000 evrov stroškov energije, in da jim bodo stroški energije v letu 2022 glede na leto 2021, zrasli za več kot 30 odstotkov. "Ocenjujemo, da bo do enkratne pomoči upravičeno 14.500 podjetij, shemo pomoči mora odobriti še Evropska komisija. Višina pomoči bo odvisno od višine prihodkov od prodaje in deleža stroškov energije v odhodkih. Najnižji zneske 50 evrov in za najbolj energetsko intenzivna podjetja okoli 2 milijona evrov," je še pojasnil Počivalšek in dodal, da bodo enkratne pomoči deležni tudi na področju kmetijstva. Predvidenih je 25 milijonov evrov pomoči, ki bi je lahko bilo deležnih 41.000 kmetijskih gospodarstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta