Vlada ponoči potrdila interventni protikoronski zakon. Matej Tonin: Prihaja pomoč za vse

VČ, STA
29.03.2020 00:12

Ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki je ustavila državo, naj bi državni zbor sprejemal v novem tednu. Premier o potrjenem več predvidoma še danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
Vlada RS

Vlada je po dveh dneh seje uspela pod streho spraviti obširen zakonski predog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19. "Prihaja pomoč za vse," je ob tem tvitnil obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1244039239702118401{/twitter}
Vlada je prvo zasedanje o t. i. megaprotikoronskem zakonu opravila v petek zvečer, a ni prišla do konca, zato je nadaljevala v soboto popoldne. Kot je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, so dopoldne namenili dodatnemu usklajevanju v strokovni delovni skupini, ministrski zbor pa se je vnovič sestal ob 17.30. Glede na napovedi bo premier Janez Janša sprejete ukrepe predstavil danes.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1244028900348436480{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1244012522761486336{/twitter}
S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Premier Janez Janša v idealnem primeru potrditev megazakona v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.
Zaradi epidemije sta Janševa in že pred njo vlada Marjana Šarca sprejeli številne omejevalne ukrepe. Prav tako jih sprejemajo druge države. Ukrepi so namenjeni obvladovanju širjenja okužbe, zaradi zapiranja trgovin, meja in mednarodnega prometa ter drugih ukrepov pa vsak dan bolj posledice čuti gospodarstvo. Pristojni tako po zdravstveni napovedujejo še gospodarsko in socialno krizo.
V Slovenji je bilo do petka potrjeno okuženih 684 oseb, hospitaliziranih je bilo 90, od tega 25 na intenzivni negi. Umrlo jih je devet. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta