Vlada prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah. Izjema je le pečen kostanj

STA, S. M.
03.12.2021 14:56

Tudi po mnenju strokovne skupine za covid-19 bi morali strežbo hrane in pijač na novoletnih sejmih prepovedati. Tveganje za prenos okužbe je na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih, je danes novinarjem povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar. Priporočilo je danes na dopisni seji sprejela tudi vlada. Odlok bo začel veljati v soboto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Simončič

"Strežba hrane in pijače na stojnicah (izjema je tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja) ni dovoljena. Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro," piše v pojasnilu odloka na vladnem spletnem mestu. 

Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah mora biti zagotovljeno enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda, še piše v odloku.

Fotografija je simbolična in je nastala pred epidemijo.

Anže Simončič

Izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti bo še naprej dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Poleg tega je vlada uvedla nadzor nad preverjanjem izpolnjevanja pogoja PCT.

Vlada deli mnenje strokovne skupine

"Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe," je še pred sejo vlade povedala Mateja Logar. Ponekod po državi so v teh dneh novoletni sejmi že odprti, na njih pa so tudi stojnice s hrano in pijačo.

"Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa," je ponazorila.

Najemniki pa so obupani. Na novoletnem sejmu v Ljubljani je na primer treba za najem praznične hišice odšteti od 1700 do 15.000 evrov, poroča portal 24ur in dodaja, da z mariborskega in ljubljanskega zavoda za turizem sporočajo, da bodo najemnikom stojnic stopili naproti in jim, če stojnic ne bodo mogli več odpreti, del plačila povrnili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta