Vladna stran prekinila pogajanja o PKP 8: Ministra Ciglerja Kralja ni bilo, sindikati ne želijo več biti statisti

23.01.2021 14:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V reprezentativnih sindikalnih centralah pričakujejo, da bo vladna stran zagotovila pogoje za kakovostna pogajanja enakopravnih partnerjev, in so pri takšnih pogajanji tudi vselej pripravljeni sodelovati, niso pa pripravljeni več biti statisti za to, da bi se vlada v postopku sprejemanja PKP 8 lahko sklicevala na socialni dialog, ki to dejansko ni, so sindikati kot člani ekonomsko-socialnega sveta sporočili po prekinjenih pogajanjih. 

V vladni pogajalski skupini danes ni bilo nobenega ministra, tudi ne prvega pristojnega, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Potem pa se je izkazalo še, pravijo sindikati, da predstavniki vlade v pogajalski skupini nimajo nikakršnega mandata za usklajevanje predlogov, ki so jih za PKP 8 predlagali socialni partnerji. Glavni pogajalec vladne strani, državni sekretar Cveto Uršič, "je jasno povedal, da imajo glede predlogov socialnih partnerjev vladni predstavniki izključno mandat, da evidentirajo, slišijo in zapišejo njihove predloge, nimajo pa mandata, da se o predlogih tudi uskladijo".

Zato je sindikalna stran predlagala, da se pogajanja nadaljujejo takoj, ko bodo vladni predstavniki mandat za pogajanja imeli. Sindikati so povedali, da so se pripravljeni pogajati, takoj ko se to zgodi. Nato pa je vladna stran pogajanja do nadaljnjega prekinila, so sporočili.

V reprezentativnih sindikalnih centralah predlog osmega protikoronskega zakona razumejo tudi kot popravni izpit sedmega, da bi odpravili, opozarjajo, nepremišljene in škodljive rešitve, ki so bile v sedmem protikoronskem zakonu sprejete brez socialnega dialoga. 

Znano je, da je med drugim sporno tudi predčasno upokojevanje starejših delavcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta