Volišča so zaprta, začelo se je štetje glasov. Do 19. ure prejeli 43 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

STA, M.R.
23.10.2022 07:56

Po vsej Sloveniji so se ob 19. uri zaprla volišča, na katerih so volivci med sedmimi kandidati izbirali novega predsednika republike. Na voliščih so začeli preštevati glasove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volišče v OŠ Borci za severno mejo
Andrej Petelinšek

Udeležba do 16. ure je bila 34,78-odstotna, je sporočila državna volilna komisija. Glasovalo je 589.261 volilnih upravičencev. Najvišja volilna udeležba je bila do 16. ure v volilni enoti Kranj, kjer je glasovalo 36,70 odstotka volivcev, najnižja pa je bila v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 32,28 odstotka upravičencev.

Po volilnih okrajih je bila do 16. ure na prvem mestu okraj Škofja Loka 2, kjer je glasovalo 44,28 odstotka volivcev, najnižja je bila v okraju Ljubljana center, kjer je svoj glas oddalo vsega 23,51 odstotka upravičencev.

Volivci so lahko svoj glas oddali med 7. in 19. uro. Svoj glas v prid enemu izmed sedmih kandidatov je lahko oddalo 1.694.429 volilnih upravičencev v Sloveniji in tujini. Volivci v tujini so lahko glas oddali na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja, ki ga na volišču ne potrebujejo, morajo pa imeti s seboj osebni dokument za identifikacijo. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. 

Kandidati so lahko izbirali med naslednjimi kandidati: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Pri ugotavljanju, ali je glasovnica veljavna, imajo prednost oznake, kot so določene v navodilu, sicer pa bo veljavna vsaka glasovnica, na kateri bo volja volivca jasno razvidna.

Prvi delni izidi okoli 20. ure

Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani okrog 20. ure, odločitev volivcev pa bi bila lahko znana okrog 22. ure. A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 2. novembra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja in bo jasno, ali bo za izvolitev predsednika republike potreben še drugi krog volitev, če nihče izmed kandidatov ne bo dobil vsaj 50-odstotne podpore. V tem primeru se bosta v njem pomerila kandidata, ki bosta v današnjem prvem krogu prejela največ glasov. Morebitni drugi krog glasovanja je predviden za 13. november.

Ne glede na to, ali bo predsednik republike izvoljen v prvem ali drugem krogu, bo mandat nastopil 23. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta