(VOX POPULI) Podpora vladi Roberta Goloba znova navzgor, na lestvici politikov kar nekaj premikov

Rok Kajzer
14.11.2022 03:00

Urjevanje parlamentarnih strank na obstoječih pozicijah, zdaj se krepi le SD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Tokratna redna mesečna anketa o priljubljenosti strank, vlade in politikov ni prinesla presenečenj ali večjih premikov. Po tem, ko je oktobra podpora vladi opazneje padla, se je tokrat dvignila na stare ravni in se ustavila malo nad 56 odstotki. Tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba je malenkost popravila svoj izid. Pri ostalih strankah ni bistvenih sprememb - SDS Janeza Janše se je vrnila pod 24 odstotkov, pri NSi Mateja Tonina in Levici Luke Mesca se je trend naraščanja podpore ustavil, večanje podpore pa beležijo le še pri SD Tanje Fajon. Svoboda je tako ta mesec pridobila poslanca več, SDS je enega izgubila, tudi sicer pa bi vladajoča koalicija, če bi bile volitve to nedeljo, imela 51 poslancev (SDS in NSi skupaj 37), kar pomeni, da bi brez težav oblikovali večino in tudi vlado.

Merjenje priljubljenosti politikov je prineslo kar nekaj premikov na lestvici – osem jih je ocenjeno boljše in deset slabše kot minuli mesec. Borut Pahor, dober mesec pred zaključkom svoje politične kariere, ostaja na čelu razpredelnice z nižjo oceno kot oktobra. Tudi šef vlade Golob je ocenjen malenkost slabše, a je ohranil drugo pozicijo. Tretjeuvrščeni Anže Logar je ocenjen nekoliko boljše, Ljudmila Novak je prehitela Daniela Bešiča Loredana, ki je na petem mestu. Milan Brglez, denimo, je strmoglavil za sedem mest in je trinajsti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta