Z aplikacijo za preverjanje pogoja PCT se še vedno zapleta, ključne osebe na NIJZ pa so na dopustu

02.08.2021 17:30
Aplikacija se uporablja, čeprav še vedno ni jasno, ali za to sploh obstaja pravna podlaga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preverjanje pogojev PCT v Mariboru. 
Sašo Bizjak

Čeprav je omenjena aplikacija že v uporabi za vstop v gostinske lokale in na prireditve, pa še vedno ni jasno, ali je ta sploh skladna z zakonom. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sicer zagotavljajo, da pri preverjanju QR-kode niso vidni osebni podatki, a v uradu informacijskega pooblaščenca (IP) te aplikacije še niso videli. Urad je zato NIJZ pozval, naj pošlje pisno pojasnilo, dokumentacijo in izjavo v zvezi z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije. Šele po predložitvi teh dokumentov bi lahko ugotavljali skladnost obdelave osebnih podatkov. Rok za predložitev pojasnil so določili za petek, 30. julija, a odgovora, razen prošnje za podaljšanje roka, še niso prejeli.

"NIJZ je s prošnjo, ki jo je posredoval na dan izteka roka, zaprosil za podaljšanje roka za posredovanje pojasnila, ki jo utemeljuje s tem, da so zaradi koriščenja letnega dopusta ključni skrbniki in razvijalci aplikacije odsotni do 18. avgusta 2021," je povedala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Organi EU so večkrat poudarili, da pravna podlaga obstaja le za uporabo potrdil za namene prehajanja meje, da pa morajo države članice, če bi želele ta potrdila uporabljati tudi za druge namene, sprejeti ustrezno nacionalno zakonodajo. 
Gregor Grosman

Po 99. členu ZUP se sicer lahko rok podaljša le, če je prošnja vložena pred iztekom roka in obstajajo upravičeni razlogi za podaljšanje. "V času od poziva informacijskega pooblaščenca je po podatkih iz medijev NIJZ aplikacijo spremenil tako, da naj nova verzija ne bi obdelovala osebnih podatkov, pri čemer se IP ni seznanil ne s prvo ne z drugo verzijo aplikacije. Ker predstavlja obdelava podatkov v okviru aplikacije poseg v pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov, ni možno slediti argumentu, da zavezanec kot nosilna državna institucija za javno zdravje ne razpolaga z osebjem, ki so ključni skrbniki in razvijalci aplikacije, da bi lahko pojasnili pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov in druge tehnične podrobnosti delovanja aplikacije," še pravi Prelesnikova. Gre namreč za obdelavo osebnih podatkov široke možice ljudi, na podlagi katere je tem posameznikom omogočeno ali pa zavrnjeno izpolnjevanje še ene temeljne človekove pravice, to je pravice do svobode gibanja. Državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov je sicer odobrila podaljšanje roka le do 6. avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta