Z biometrično osebno tudi do zdravstvenih storitev. Nove osebne izkaznice bodo začeli izdajati 28. marca

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
22.02.2022 06:00

Zaradi uvedbe biometričnih osebnih izkaznic dosedanjih veljavnih izkaznic ni treba zamenjati. Do konca leta 2022 bo sicer potekla veljavnost 151.917 potnim listom in 315.064 osebnim izkaznicam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovo starih vozniških dovoljenj roza barve, ki jih je v obtoku še skoraj pol milijona, se neizogibno približuje.  
Sašo Bizjak

Pandemija koronavirusa je vplivala tudi na izdajo novih osebnih dokumentov. Kot sporočajo z ministrstva za notranje zadeve (MNZ), je v času izvajanja koronaukrepov ​veljavnost osebne izkaznice potekla 121.479 državljanom, veljavnost potnega lista pa 76.605 državljanom, ki dokumentov še niso nadomestili z novimi. Hkrati pa se je začetek izdaje novih biometričnih osebnih izkaznic, ki poleg več varnosti prinašajo tudi nove funkcionalnosti, z začetka leta zamaknil na 28. marec. Letos sicer poteče veljavnost 151.917 potnim listom in 315.064 osebnim izkaznicam, največ v v marcu (22.953 potnih listov) oziroma v juniju (55.893 osebnih izkaznic).

Razlog za kasnejši začetek izdaje biometričnih osebnih izkaznic, za katere je bilo sprva predvideno, da se bodo začele izdajati 3. januarja 2022, so bile razmere na trgu varnostnih tiskovin, ki so vplivale na podaljšanje rokov dobave materialov in zaščitnih elementov. Biometrične osebne izkaznice, ki bodo hkrati tudi nosilke sredstev elektronske identifikacije in kvalificiranega potrdila za elektronski podpis, bodo začeli izdajati 28. marca, to pa je po pojasnili MNZ tudi prvi mogoči datum, ko lahko državljan vloži vlogo za izdajo biometrične osebne izkaznice. Trenutno vse aktivnosti potekajo po načrtu in dodaten zamik roka za pričetek izdaje novih osebnih izkaznic ni predviden, zagotavljajo na ministrstvu.

Poslej tudi odvzem prstnih odtisov

Zaradi uvedbe biometričnih osebnih izkaznic dosedanjih veljavnih izkaznic ni treba zamenjati. Vse obstoječe osebne izkaznice lahko državljani uporabljajo do poteka njihove veljavnosti, to pa velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

Postopek za pridobitev nove osebne izkaznice bo podoben trenutnemu postopku; vlogo za izdajo osebne izkaznice bo še naprej mogoče vložiti le osebno, na kateri koli upravni enoti v Sloveniji ali na katerem koli diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini. Razlika je le ta, da se bosta ob vlogi poleg fotografije državljanu, starejšemu od 12. leta starosti, odvzela tudi dva ploska prstna odtisa - na enak način, kot to že več let poteka pri vlogah za izdajo potnega lista. Fotografija za izdajo nove osebne izkaznice bo morala biti biometrična. Takšna fotografija se že zahteva za izdajo potnih listov in vozniških dovoljenj. Osebna izkaznica je praviloma izdelana in predana na pošto v petih delovnih dneh.

Dve desetletji za Estonijo

Slovenija sicer z začetkom izdaje biometričnih osebnih izkaznic, ki poleg večje varnosti prinašajo tudi funkcionalnost elektronskega digitalnega potrdila za identifikacijo na spletu, hkrati pa bo z njimi mogoč tudi dostop do zdravstvenih storitev (funkcionalnost zdravstvene izkaznice bo predvidoma na voljo osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic), za Estonijo zaostaja natanko 20 let. Tam jih uporabljajo že od leta 2002, že leta 2005 pa so z biometričnimi osebnimi izkaznicami lahko preko spleta tudi volili na lokalnih volitvah. Veljavnost biometrične osebne izkaznice ne preneha, če poteče ali je neveljavno kvalificirano potrdilo ali sredstvo elektronske identifikacije.

Veljavnost novih biometričnih osebnih izkaznic bo tudi poslej deset let (ali bodo trajne, za starejše od 70 let), s ceno 29,53 evra (za odrasle po dopolnjenem 18. letu starosti) pa bo biometrična osebna izkaznica od navadne, ki jo je še mogoče dobiti do 28. marca, dražja za dobrih deset evrov. Za otroško biometrično osebno izkaznico do tretjega leta starosti z veljavnostjo treh let bo treba odšteti 22,27 evra, za posameznike, stare od tri do dvanajst let, 24,07 evra, za posameznike, stare od 12 do 18 let, pa 24,93 evra (veljavnost osebne izkaznice za obe slednji starostni skupini je pet let). Otrok, ki je starejši od osem let in se že zna podpisati, mora biti navzoč ob vložitvi vloge za izdajo, medtem ko bodo prstne odtise odvzemali otrokom po 12. letu starosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta