Za Roberta Goloba so napovedi direktorjev zdravstvenih domov in bolnišnic o skupinskem odstopu otročje

Matej Grošelj Matej Grošelj
10.03.2023 11:02

Ljubljanski mestni svetniki so o izplačilu nagrade za direktorico ZD Ljubljana glasovali v nasprotju z vrednotami stranke. Za kazen so prejeli opomine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob: 2000 zdravnikov ima višjo plačo od mene, vendar zaradi tega ne razmišljam o odstopu.
Bobo

Gibanje Svoboda se je prvič od zmage na lanskih parlamentarnih volitvah zoperstavilo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Gre za odmevno zgodbo o izplačilu dodatka za delovno uspešnost direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič za leto 2021 v višini 1100 evrov. Šesterica mestnih svetnikov Svobode je namreč skupaj z županovo listo ob koncu februarja podprla izplačilo nagrade, največja vladna stranka pa je mestnim funkcionarjem izdala opomin in izrazila pričakovanje po prevzemu odgovornosti. "Glasovanje svetnikov je v nasprotju z vrednotami in načeli stranke. To je po dolgi razpravi enotno sporočilo izvršnega odbora stranke. Oseba, ki ima zelo jasne rezultate glede odhodov zaposlenih in neizpolnjevanja osnovnih nalog do uporabnikov, povrhu pa zelo slabo izpelje organizacijo vpisovanja, do nagrade ni upravičena. Kvečjemu je upravičena do nečesa drugega," je jasen predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Ob robu izvršnega odbora stranke se je Golob dotaknil aktualnega političnega dogajanja. Za prihodnji teden je napovedal predstavitev analize stanja, časovnico in cilje na področju priprave davčne reforme, ki bo v veljavo stopila v začetku leta 2025. Izpostavil je, da je zelo zadovoljen z napredkom strateškega sveta za zdravstvo, ki ga vodi kirurg Erik Brecelj. "Četrtkova seja je bila odlična. Izmenjali smo poglede na predlagana ukrepa glede digitalizacije in zakona o ZZZS. Rešitve, ki bodo posredovane v javno obravnavo, bodo bistveno boljše od osnutka. Če glede zdravstvene reforme ne stopimo pred javnost vsak teden, to še ne pomeni, da ne delamo vsak teden," je dejal Golob in pojasnil, da so trenutno na mizi različna izhodišča.

O pismu več kot 100 direktorjev zdravstvenih domov in bolnišnic, ki so za 1. april napovedali skupinski odstop s položajev, če jim vlada ne bo povišala plač, Golob pravi, da so tovrstne grožnje otročje. "2000 zdravnikov ima višjo plačo od mene, vendar zaradi tega ne razmišljam o odstopu. Tovrstne zahteve dobivamo ves čas in nanje ne odgovarjamo. Ko smo poskušali popraviti anomalije pri sodnikih in tožilcih, nihče od sindikatov ni pokazal razumevanja za odpravo krivic. Ker je celoten sistem plač v javnem sektorju izkrivljen, ga bomo po 1. aprilu spreminjali v celoti. Plače direktorjev bo urejal steber za zdravstvo, kjer bodo tudi vsi drugi delavci v zdravstvu. Le tako bomo presekali začarano spiralo, ko se vsi pritožujejo, obenem pa nikomur ne privoščijo poprave krivic," je izpostavil premier.

Interpelacijo proti vladi, ki jo je minuli teden vložila SDS, bo Golobova koalicija izkoristila za predstavitev svojih dosedanjih dosežkov in načrtov za prihodnost. Za Goloba je interpelacija "norčevanje iz ljudi", saj se država ukvarja s pomembnejšimi temami, kot je združevanje dveh muzejev kot osrednja točka interpelacije. Golob je prav tako dejal, da ne držijo navedbe prvaka SDS Janeza Janše, da ga od primopredaje poslov ni poklical po telefonu. Obenem je zatrdil, da bo vlada z veseljem prisluhnila vsem konstruktivnim predlogom iz opozicije pri pripravi zdravstvene reforme. "Vse pametne predloge bomo upoštevali, pri čemer ni važno, ali prihajajo iz Levice ali SDS. Razlika je le v tem, da se z vsemi ne bomo enako pogovarjali," je dejal. Medijske zapise, da predsednik vlade ni več na isti valovni dolžini z evropskim komisarjem Janezom Lenarčičem, je Golob označil za trač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta