Za vajo zagorel planinski Dom pod Storžičem. Kako pa je z v resnici pogorelima kočama na Okrešlju in Golteh?

16.10.2021 17:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom pod Storžičem je za vajo zagorel. 
Branka Bezjak

Dušan Gorjanc, gospodar Doma pod Storžičem, je obvestil klicni center, da je ogenj zajel mansardo planinske koče. Kakšne pol ure zatem je bilo prvo gasilsko vozilo na kraju, nato se je v celotni vaji skupno 85 gasilcev spopadlo z ognjem, ki se je razširil še v nižje prostore. Zaradi vetra je ogenj delno prešel tudi v gozd. V dobri uri je štirinajst gasilskih enot vse to pogasilo, pri čemer je bilo treba ponazoriti tudi odstranitev dela pločevinaste strehe in opraviti vse potrebno, kakor bi, če bi šlo zares. Potek vaje in delo gasilcev je ves čas komentiral vodja vaje Jani Žlindra, poveljnik Gasilske zveze Tržič. S prikazano vajo, ki sta jo organizirali Gasilska in Planinska zveza Slovenije na pobudo organizatorjev akcije Očistimo naše gore - Zavarovalnice Triglav, so želeli opozoriti na pomen požarne varnosti v planinskih kočah.

Treba je bilo odstraniti tudi del strehe. 
Branka Bezjak

"Vaja je bila uspešno izvedena ob strokovni usposobljenosti gasilcev," je po koncu ocenil Tomaž Vilfan, poveljnik Gasilske zveze Gorenjske in regijski poveljnik. Izpostavil je, da so požari v planinskih kočah za gasilce velik izziv, pri tem je pričakovati veliko težav. Najprej že z dostopnostjo, nato je težava tudi preskrba z vodo. Gasilci so običajno odvisni od vode, ki jo pripeljejo s seboj, zato je bilo tokrat vključenih kar osemnajst gasilskih vozil s cisternami. "Zato je v takšnih objektih pomembna požarna preventiva," je še izpostavil Vilfan. Da je namreč ključnih prvih petnajst minut od začetka požara, je povedal Darko Muhič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije. To pomeni, da bi bilo tudi Dom pod Storžičem težko rešiti večjega požara, čeprav je dostopen po cesti, a gasilska vozila potrebujejo dlje časa.

V zadnjih nekaj letih so pogoreli kar štirje planinski objekti, zato sta previdnost in skrb za požarno varnost še toliko večji, so izpostavili predstavniki vseh pri vaji sodelujočih organizacij. Nazadnje je aprila letos pogorel Dom na Osankarici, pred tem pa Mozirska koča na Golteh, leta 2019 Frischaufov dom na Okrešlju ter oktobra 2017 Kocbekov dom na Korošici. Do požarov je prišlo v kurilni sezoni, zaradi napak v električnih omrežjih. "V planinskih objektih je treba poskrbeti za vgradnjo požarno manj nevarnih električnih in drugih naprav, redno vzdrževanje in nadzor," je zato še dodal Muhič.

Vajo so predstavniki sodelujočih organizacij označili za uspešno opravljeno. 
Zavarovalnica Triglav

Damjan Omerzu, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, je povedal, da so v zvezi v preteklih letih v večji frekvenci izvajali uposabljanja za oskrbnike planinskih koč, te so tudi stalnica na konferencah planinskih gospodarjev. V teku je tudi razpis ministrstva za gospodarstvo za sanacijo koč in tudi ukrepi za energetsko sanacijo štejejo za upravičene stroške na razpisu. "Izkušnje nas učijo, da so največje tveganje dotrajane elektirčne napeljave, dimniki. Veliko koč je vsaj delno zgrajenih iz lesa, zato velja napotek vsem posameznikom in upravljavcem koč, da na kočah ni odprtega ognja, prepovedano je kajenje in podobno," je dodal Omerzu.

Omenjene koče, ki so pogorele, so zelo priljubljene, pomembne destinacije za pohodnike. Obnova na Okrešlju in Golteh je v polnem teku, obe društvi sta bili uspešni s prijavama na razpisu, po katerem mora biti investicija tudi končana do konca leta 2022, je še povedal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS.

Gasilsko vajo so izvedli na pobudo Zavarovalnice Triglav, ki je s tem tudi zaključila letošnjo akcijo Očistimo gore. Lani in letos so prek razpisa zagotovili skupno 83 kočam samodejne gasilske ampule ali samodejne gasilnike, ki pogasijo začetne požare in predstavljajo dobrodošlo dodatno zaščito v prvih, najpomembnejših minutah soočanja s požarom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta