Zagonsko podjetništvo: Slovenija med evropskimi startup velikani

Srečko Klapš
04.05.2021 05:00
Za letošnjo konferenco Podim več kot 500 prijav startupov iz širše regije, nekaj pa celo z drugih celin, izbrali so jih dvesto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani so se v finale izbora Start:up Slovenija na konferenci Podim uvrstili InstaText, Evergreen, Influee, Grid Instruments in Mouzen. Foto: Marko PIGAC
Marko Pigac/mp Produkcija

Letošnja startup tehnološka konferenca Podim bo potekala od 17. do 19. maja. Še prej pa se je vodja Start:upa Slovenija Matej Rus sestal z evropsko komisarko za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marijo Gabriel. Po njenih besedah je bil glavni namen sestanka od vodij inovacijskih ekosistemov 27 članic pridobiti mnenje o položaju startupov v njihovi državi in poiskati načine, kako jim pomagati, da bi uspevali na območju celotne Evrope. Komisarka je še menila, da lahko s svojimi izkušnjami pripomorejo pri vzpostavitvi evropskega inovacijskega ekosistema, ki bi inovatorjem na stari celini pomagal na poti do tehnoloških velikanov. Ob tem pripisuje pomembno vlogo prav Sloveniji in njeni startup skupnosti zaradi predsedovanja Svetu Evropske unije. Pri tem stavi na ambiciozne partnerje predsedujočih držav oziroma na aktivno sodelovanje s portugalsko, slovensko in francosko vlado ter njihovimi startup skupnostmi.

"Prepričana sem, da lahko skupno sodelovanje vodilnih v podjetniškem ekosistemu in političnih voditeljev podjetnikom pomaga, da bodo napredovali in pomagali Evropi pri covid okrevanju," pravi evropska komisarka Marija Gabriel.

27 novih samorogov

V Evropi so v prvem četrtletju zabeležili 27 novih samorogov (zasebnih podjetij, vrednih več kot milijardo dolarjev), pri čemer jih je le sedem obdržalo sedež v EU, ostali pa so se po večini preselili v Veliko Britanijo ali ZDA. Ob tem je v ZDA v istem obdobju nastalo 67 novih samorogov. Med evropskimi državami jih ima Estonija kar sedem. Če bi temu vzoru sledila Slovenija, bi jih morala imeti deset, ima pa le enega, in še ta ima sedež v tujini.

"Evropski komisarki Mariji Gabriel sem predstavil izzive za izboljšave poslovnega okolja za startup in scaleup podjetja, ki smo jih določili v okviru vladnega programa Slovenija, dežela zagonskih (startup) podjetij. Naši izzivi so zelo podobni izzivom številnih drugih držav v EU, tako lahko skupaj najdemo rešitve za spodbujanje zasebnih vlaganj, prenos tehnologij z univerz preko spin-off in spin-out podjetij in za opcijsko nagrajevanje," je povedal Matej Rus. Dodal je še, da bodo v času predsedovanja Slovenije zagotavljali podporo slovenski vladi pri razumevanju teh izzivov in iskanju rešitev. "Tako smo tudi v Sloveniji, po vzoru Estonije, uvedli startup register in druge izboljšave startup okolja, kar nekaj dela pa nas še čaka, zato so veseli potenciala, ki ga kaže sodelovanje z EU," še meni Rus.

Zagotovili enakost govorcev po spolu

Na omenjene skupne izzive startup okolja v EU bo skušal odgovoriti tudi letošnji Podim - startup in tehnološka konferenca z več kot 40-letno tradicijo. Ob tem bodo zavoljo pandemije ohranili on-line izvedbo, celotno dogajanje pa bo potekalo na treh virtualnih odrih v prostorih mariborskega hotela Habakuk. Več kot petdeset govorcev prihaja z vodstvenih položajev podjetij oziroma ustanov, kot so Accenture, Facebook in MIT University. Sodelovalo bo tudi okoli 200 startupov, ki jih je komisija izbrala do 15. marca. Letos so sicer prejeli več kot 500 prijav startupov, večino iz širše regije, nekaj pa celo z drugih celin.

Posebnost letošnjega Podima je, kot sporočajo organizatorji, tudi zagotavljanje enakosti govorcev po spolu, ki se bo vrtelo v razmerju 50:50.

Med govornicami izpostavljajo Leanne Kemp, ustanoviteljico in izvršno direktorico podjetja Everledger in podjetnico v Queenslandu. Je tudi sopredsednica sveta Svetovnega ekonomskega foruma o prihodnosti proizvodnje in sodeluje v svetu Global Future na področju blokchaina ter je v odboru svetovalcev IBM Blockchain Platform.

Rina Onur Sirinoglu, nekdanja podjetnica, ki je postala "early-stage tech" investitorka, je ena izmed glavnih partneric v skladu 500 Startups Istanbul in soustanoviteljica Peak Games, vodilnega razvijalca spletnih in mobilnih iger v turški regiji.

Devika Thapar, soustanoviteljica in operativna direktorica Wilba, je pred tem vodila razvoj novih produktov pri IBM Watson v New Yorku. V ZDA in Evropi je promovirala tudi rešitve, povezane z umetno inteligenco.

Prisluhnili bomo lahko tudi Alini Bassi, ustanoviteljici in direktorici podjetja Kleiderly, ki je iznašel patentni proces, skozi katerega nezaželena oblačila spreminjajo v nove izdelke in jih reciklirajo v trajnostne materiale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta