Zakaj bo preiskovalna komisija zaslišala Brodnjaka? Vonta: "Ne želim, da kdo izpade kot sveta krava"

Luka Mlakar Luka Mlakar
19.12.2023 11:23

Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o sumih nezakonitega financiranja strank Tamara Vonta je potrdila, da bo komisija zaslišala vodilne v medijskih agencijah in podjetjih, v katerih ima država znaten delež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če smo nekoga povabili kot pričo, to še ne pomeni, da je storil kaj narobe, je dejala Tamara Vonta.
Robert Balen

"Lahko potrdim, da se je preiskovalna komisija lotila naslednjega obširnega in zahtevnega projekta – preiskovanja morebitne vloge medijskih agencij pri obvodih za financiranje strank, kjer agencije ne delujejo le kot zakupniki medijskega in oglasnega prostora v imenu državnih podjetij, temveč pogosto tudi kot lobisti, saj odločajo, kateri medij bo dobil denar in koliko ga bo dobil," je na novinarski konferenci dejala predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o sumih nezakonitega financiranja političnih strank Tamara Vonta (Svoboda).

Zaslišali naj bi tudi Brodnjaka, Drobne Popović in Mesa

Da bo preiskovalna komisija pod drobnogled vzela tudi oglaševalsko-lobistične agencije, smo prvi poročali v Večeru. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi komisija v nadaljevanju zaslišala celotno vodstvo komunikacijske družbe Pristop na čelu s Primožem Pusarjem in Alešem Razpetom, lobista in direktorja piarovskih agencij Stratkom in Herman & partnerji Francija Zavrla, pa tudi več znanih gospodarstvenikov. Med njimi naj bi bili tudi dolgoletni prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes, bivša šefinja uprave Petrola Nada Drobne Popović in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Vonta danes o konkretnih imenih ni želela govoriti, je pa potrdila, da je preiskovalna komisija na zadnji seji določila nabor prič, med katerimi so tudi vodilni v več medijskih agencijah ter nekateri direktorji in predsedniki uprav podjetij, v katerih ima država večinski oziroma pomemben lastniški delež.

Med pričami, ki jih je določila komisija, naj bi bil tudi šef uprave NLB Blaž Brodnjak.
Robert Balen

"Posebej pa želim poudariti, da nikakor ne prejudiciramo, da so ti direktorji zagrešili kakršnakoli kazniva dejanja. Želimo samo preveriti določene ugotovitve in prav je, da tudi oni dobijo možnost, da jih razjasnijo," je povedala Vonta. Na vprašanje, ali je med pričami tudi Brodnjak, je odgovorila, da na takšna vprašanja kot predsednica komisije ne more odgovoriti, je pa dodala, da to, da nekoga povabijo za pričo, še ne pomeni, da je storil karkoli narobe: "Ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli zaslišati nekoga, ki je v okviru pristojnosti te komisije. Kogarkoli, ker ne želim, da izpade, da je kdo mogoče sveta krava, ki je nedotakljiva." Kot poroča Delo, naj bi komisija zaslišala (nekdanje) vodilne v vsaj osmih agencijah (Pristop, Herman, Media Publikum, Medialog MDLG, Media agencija, Direct Media, Formitas in Monadon), med gospodarstveniki pa tudi predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Slaparja, nekdanjega prvega moža Darsa Tomaža Vidica ter bivšega šefa SDH in DUTB Mateja Pirca.

"Nepomembno je, kakšen je delež države v teh podjetjih"

Na vprašanje, kako so presojali, katere šefe uprav in direktorje podjetij bodo zaslišali, saj ima država ponekod bistveno večji vpliv kot drugje, je Vonta samo ponovila, da so pod drobnogled vzeli tista podjetja, v katerih ima država večinski ali kakršenkoli lastniški delež. "Popolnoma nepomembno je, kakšen je delež države v teh podjetjih. Pomembno je, da je delež našega javnega denarja nekje notri in to je treba preiskati, pa četudi gre za minimalne deleže," je dejala članica komisije Nataša Sukič (Levica) in dodala, da je komisija doslej opravila izjemno delo, o čemer nenazadnje priča tudi 700 strani dolgo prvo vmesno poročilo. Kot je poudarila, se je preiskovalna komisija na vlogo medijskih agencij osredotočila tudi zato, da "sestavimo to sestavljanko, da bo javnosti povsem jasno, kako funkcionira ta paramedijska hobotnica stranke SDS, ki jo analiziramo in preučujemo".

Vonta je opozorila, da medijskih agencij pri odločitvah, v katerih medijih se bodo oglaševala državna podjetja, nemalokrat niso vodili tržni dejavniki, kot so branost, gledanost in obiskanost, temveč marsikaj drugega: "Z denarjem državljank in državljanov lahko širijo svojo moč in vpliv tako, da določene medije tudi utišajo, pri drugih pa si kupijo naklonjenost in v imenu naročnikov opravljajo tako imenovano umazano delo." Po dosedanjih ugotovitvah preiskovalne komisije se je vrednost nakazil izbranim medijem s strani agencij v času prejšnje vlade Janeza Janše skokovito in izjemno povečala. Kot je za Večer prejšnji teden opozoril novinar in direktor zavoda Državljan D Domen Savič, pri ne gre samo za Novo24TV, ampak tudi za medije, kot sta Domovina in Iskreni.net.

"Posegamo v področje, ki je vrsto let veljalo za nedotakljivo"

"Utemeljeno lahko rečemo, da gre za pretakanje velikih vsot denarja od državnih podjetij do izbranih medijev prek agencij, zato želimo preveriti, ali obstaja logična razlaga, zakaj je do tega prišlo, ali je bilo s tem vse v redu oziroma ali je prišlo do zlorab državnih podjetij. Zavedam se, da posegamo v področje, ki je vrsto let veljalo za nedotakljivo in za tabu, a dejstvo je, da so medijske agencije v Sloveniji pomemben faktor sprejemanja političnih odločitev v naši državi. Zato ne bom presenečena, da bomo pod mnogoterimi pritiski, ne bom presenečena, če bom osebno diskreditirana, a mislim, da je čas, da to polje končno odpremo in razčistimo," je še dejala Vonta in dodala, da bo komisija z zaslišanji novih prič začela po novem letu. Na vprašanje, ali se bodo ukvarjali tudi z morebitnimi vprašljivimi oglaševalskimi naročili na ministrstvih, pa je Vonta odgovorila, da je seznam prič zaenkrat takšen, kot je, a ga je ob novih ugotovitvah mogoče tudi razširiti.

Odzivi na odločitev komisije, da kot priče zasliši vodilne v medijskih agencijah in podjetjih v večinski oziroma delni državni lasti, so zaenkrat skopi. V NLB se na zadevo za zdaj še niso odzvali, na Slovenskih železnicah pa so poudarili le, da vabila s strani preiskovalne komisije niso prejeli. S Petrola so medtem sporočili, da ima parlamentarna komisija svoja pravila, koga povabi na zaslišanje: "To je njihova avtonomna odločitev in je ne komentiramo. Nekdanja predsednica uprave vabila še ni prejela." Ob tem so poudarili, da se o zakupu medijskega prostora za oglaševalske kampanje odločajo v sodelovanju z medijsko agencijo, in sicer na podlagi zastavljenih marketinških in komunikacijskih ciljev posamezne oglaševalske kampanje, glede na specifike ciljnih skupin, glede na strokovna merila, kot so gledanost, poslušanost in branost medijev, ter seveda glede na razpoložljiv proračun.

S prošnjo za komentar smo se obrnili tudi na Pristop, odkoder so nam sporočili, da niso prejeli nobenega uradnega obvestila v zvezi s preiskovalno komisijo in da se do neuradnih navedb ne bodo opredeljevali. Ob tem so pojasnili, da medijske agencije  predlog načrta oglaševanja sprejemajo na podlagi kombinacije različnih dejavnikov – podatkov iz medijskih raziskav, kjer se spremljajo dosegi, gledanost, poslušanost in branost. "Izbor medijev in formatov se uskladi tudi s konkretnimi cilji kampanj, v brifu opredeljenimi ciljnimi skupinami, materiali, ki jih ima oglaševalec na voljo za posamezno kampanjo, sezono oglaševanja, cenami ter željami in usmeritvami naročnikov. Vse je podprto z dolgoletnimi izkušnjami medijskih strokovnjakov, ki poznajo učinek posameznih medijskih kanalov in formatov. Glede na veliko število medijev v slovenski medijski krajini je primernih kombinacij, ki zajamejo vse našteto in zagotavljajo uspešnost in učinkovitost posameznih kampanj, veliko. Na koncu je vsak medijski načrt poslan v končno odločitev naročnikom," so poudarili v Pristopu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta