Zakaj je Fakulteta za logistiko Celje svojim študentom poslala opomin pred tožbo

03.08.2021 16:50
Študentom, ki so sodelovali pri projektih in domnevno prejeli višjo urno postavko, kot jo določa razpis, je fakulteta zdaj poslala opomin pred tožbo. V sindikatu Mladi plus so ogorčeni in vztrajajo, da bodo šli do konca, in če bo treba, študente branili tudi na sodišču.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fakulteta za logistiko v Celju od študentov pričakuje, da bodo vrnili domnevni višek denarja. Čeprav je napako pri nakazilu naredila fakulteta. 
Arhiv Večera

Videti je, da so študentje, ki so sodelovali pri projektih Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - po kreativni poti do znanja 2017-2020 (PKP) in Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020 za študijski leti 2018/19 in 2019/20 (ŠIPK), trenutno postavljeni pred dve možnosti. Ali domnevni višek denarja, ki so ga prejeli po napaki Fakultete za logistiko (FL), poravnajo, ali pa jih bo Univerza v Mariboru (UM) tožila. 15. julija so namreč prejeli poziv k vračilu preplačila - opomin pred tožbo. Pošiljatelj je bil odvetnik doc. dr. Miha Šošić, ki v omenjenem primeru zastopa mariborsko univerzo, ki je tudi plačnik odvetniških storitev.

Namesto bruto dobili bruto bruto

Fakulteta za logistiko je študentom za uro opravljenega dela pri omenjenih projektih obračunala 9 evrov namesto 6,39 evra bruto, kot to določajo pravila razpisa. Maja so iz službe za odnose z javnostmi UM za Večer sporočili, da je bilo v vabilu za sodelovanje na spletni strani navedeno, da gre za bruto bruto znesek, študentje pa so ga dobili izplačanega kot bruto. Prejeli so torej 7,61 evra neto na uro nakazila, naj bi pa 5,38 evra neto na uro. Večinoma naj bi dolgovali po več sto evrov, nekateri celo blizu tisoč evrov. Oškodovanih je 46 študentov, skupno naj bi vrnili 18.317,64 evra. Maja je domnevno preplačilo vrnilo pet študentov, do prejšnjega tedna pa jih je denar nakazalo ali sklenilo dogovor o obročnem plačilu že 19. V sindikatu Mladi plus, kjer zastopajo 18 študentov, so jasni: omenjene opomine pred tožbo ostro zavračajo, študente bodo podpirali tekom celotne poti in se borili za varovanje njihovih pravic tudi, če jih bo fakulteta tožila.

"Preplačila študentskega honorarja ni bilo, saj je bila denarna spodbuda, ki je bila določena v razpisu, na katerega se sklicuje podpisan partnerski sporazum, določena v višini 9 evrov na uro. Ne drži njihova dodatna opredelitev, da bi morala biti urna postavka nižja, torej da je šlo za bruto bruto znesek, saj določitev metodologije ni bila sestavni del razpisa in sklicevanje na metodologijo neupravičeno," je v imenu sindikata Mladi plus dejala predsednica Tea Jarc.

Odvetnik Miha Šošić pa pojasnjuje: "Ker je bil posameznim študentom, ki so sodelovali pri projektih ŠPIK in PKP, napačno in brez pravne podlage izplačan previsok znesek plačila za njihovo delo pri projektu, je Univerza v Mariboru dolžna izterjati preplačane zneske, če jih študenti ne bodo vrnili prostovoljno. Študentom je bila ponujena možnost obročnega vračila, prav tako so bili natančno seznanjeni s pravnimi razlogi, zakaj je univerza zakonsko zavezana zahtevati vračilo preplačila in jim preplačanih zneskov ne more "podariti". Zagotoviti je treba tudi enakopravno obravnavo vseh študentov v Sloveniji, ki so sodelovali pri navedenih projektih. Če bi posamezni študenti lahko obdržali preplačane zneske, bi bili neenakopravno obravnavani študenti, ki so prejeli plačilo v višini, kot jim je pripadalo. Univerza v Mariboru si še vedno prizadeva za sporazumno rešitev, saj ne želi sprožati sodnih postopkov, v kar bo prisiljena, če ne bo prostovoljnega vračila preplačanih zneskov. Nihče namreč ne more obdržati tega, kar je prejel brez pravne podlage, zlasti, če gre za javna sredstva." Na odvetnika, UM in FL smo med drugim tudi naslovili vprašanje, kako namerava fakulteta prevzeti odgovornost za svoja dejanja, a jasnega odgovora nismo dobili. Obrnili smo se tudi na rektorja UM Zdravka Kačiča, ki na naše vprašanje ni želel odgovoriti.

Sindikat opomine pred tožbo ostro zavrača

Že junija je sindikat pozval Fakulteto za logistiko (FL) k skupnemu sestanku, kjer bi bili prisotni predstavniki FL, študentke in študenti ter sindikat Mladi plus. "Žal fakulteta ni odgovorila na našo pobudo in skupnega sestanka, kjer bi se lahko stvari razjasnile, ni bilo. V zadnjem tednu smo FL ponovno pozvali na sestanek, a do danes žal še vedno nismo dobili odgovora ne od fakultete ne od njihovega odvetnika. Vse to jasno kaže, da FL nima posluha za reševanje zadev in za to, da bi študentke in študentje, opremljeni s pravno pomočjo, lahko predstavili svoje videnje situacije," je povedala Jarčeva. "Študentke in študentje, ki imajo našo popolno podporo, ostro zavračajo izdane opomine pred tožbo in skupaj fakulteto ponovno pozivamo, da postopke zoper njih nemudoma preneha. Če postopkov ne bodo ustavili, bomo o ravnanju fakultete zoper lastne študentke in študente opozorili medije in druge pristojne institucije, saj menimo, da za napako v razpisu ne more odgovarjati študent, temveč mora odgovornost nositi fakulteta. Nesprejemljivo je, da fakulteta, ki je napako priznala, zdaj napada študentke in študente ter od njih zahteva, da prevzamejo breme. S tovrstnimi pritiski, ki jih vršijo, ustvarjajo konflikt ter zastrašujejo študentke in študente, ki so že tako ali tako v slabšem ekonomskem položaju in slabše poznajo svoje pravice," so kritični v sindikatu.

"Mladi, ki se velikokrat bojijo avtoritete fakultete, skrbi jih za svojo prihodnost, za možnost nadaljevanja študija in kariere, so v tem primeru šibkejša stranka, kar fakulteta izkorišča. Zaradi pritiskov je nekaj študentov popustilo in so sprejeli kršitve lastnih pravic ter znesek vrnili. A po drugi strani nas veseli, da je veliko študentk in študentov, ki se ne bodo uklonili pritiskom in bodo nadaljevali boj," je za Večer dejala Tea Jarc. Kot je povedala, so študentke in študentje zaprepadeni, da se je to zgodilo, zdi se jim nerazumljivo, da bi morali odgovarjati za napako, za katero je fakulteta večkrat priznala odgovornost, a zdaj pričakuje, da jo bodo rešili študentje z lastnimi sredstvi. Sindikalistka je opozorila, da so študentje zaradi epidemije v slabšem ekonomskem položaju, zato je breme še toliko večje. Če bi FL sprožila sodni postopek, jim bo sindikat pomagal tudi na sodišču. V sindikatu Mladi plus so prepričani, da vsi dokazi jasno kažejo, da - če je že šlo za napako - je šlo za napako fakultete in da mora fakulteta za to odgovarjati, a kdo bo nosil breme, bo na koncu odločalo sodišče.

Oškodovani ekonomsko in psihično

Govorili smo s tremi oškodovanimi študenti - njihovo identiteto hranimo v uredništvu. dva od njih sta znesek poravnala, ker se ne upata spuščati v tožbo pred sodiščem.

"Bojim se, da bi izgubili in bi morali plačati še več," je povedal sogovornik. "Opomin pred tožbo, ki ga je s pooblastilom na moje veliko razočaranje podprl tudi rektor Kačič, nas je kot študente postavil v kot. Žal mi, ker si ne upam pomisliti, koliko stroškov bi morala poravnati v primeru izgubljene tožbe, ne preostane drugega kot vračilo denarja. Z gesto opomina pred tožbo sta namreč tako Fakulteta za logistiko kot Univerza v Mariboru nakazali, da bosta izkoristili našo ranljivo študentsko pozicijo in neupravičeno zahtevani denar dobili nazaj s pomočjo sprenevedanja in ustrahovanja," je dejala sogovornica, ki je po premisleku vrnila denar. Študentka, ki denarja ni vrnila, je dejala, da verjame, da niso naredili nič narobe, pisma z grožnjami, ki so jih prejemali, pa so bila zanjo, milo rečeno, zelo neprijetna. "Ekonomsko si tega niti približno ne morem privoščiti, sem študentka, ki živi sama in nima možnosti dela. Tožbe se ne bojim, ker vem, da imamo prav," je povedala in dodala, da je ta situacija močno poslabšala njeno psihično zdravje, zato si je poiskala pomoč v psihiatrični bolnišnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta