Zakaj sta poslanca Levice umaknila podpisa k deklaraciji o Ukrajini?

L. M., STA
04.03.2022 18:45

Poslanca Levice Nataša Sukič in Primož Siter sta umaknila podpisa k deklaraciji o trenutnih razmerah v Ukrajini, ki jo je poslanskim skupinam poslal predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Zakaj sta se odločila za to potezo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanca Levice Nataša Sukič in Primož Siter sta umaknila svoja podpisa k deklaraciji o razmerah v Ukrajini.
Luka Mlakar

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je na nujni seji večinsko podprl predlog deklaracije o trenutnih razmerah v Ukrajini, ki so jo vložili poslanci vseh poslanskih skupin državnega zbora z izjemo SNS. Podpisa v podporo omenjeni deklaraciji, ki jo je vsem poslanskim skupinam v torek poslal predsednik državnega zbora Igor Zorčič in s katero bi obsodili rusko vojaško agresijo nad Ukrajino, sta sicer umaknila poslanca Levice Nataša Sukič in Primož Siter.

Sukičeva in Siter naj bi podpisa umaknila v znak protesta

Zakaj sta se poslanca Levice odločila za to potezo? Po naših informacijah naj bi Sukičeva in Siter to storila v znak protesta, saj so v Levici pričakovali, da se bodo poslanske skupine opredelile in uskladile glede besedila deklaracije. Ker do tega ni prišlo, so v Levici k deklaraciji vložili več dopolnil. "Besedilo deklaracije ima nekaj pomanjkljivosti glede širše refleksije tega, kaj pomenijo prizadevanja v besedilu deklaracije," je na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec in dodal, da so v njihovi poslanski skupini pripravili tri sklope amandmajev.

Kot je poudaril, se v Levici pridružujejo obsodbi ruskega vojaškega napada na Ukrajino, vendar pa naj bodo sankcije usmerjene proti predstavnikom ruskih in beloruskih oblasti ter oligarhom, ne pa proti navadnim prebivalcem omenjenih držav. V Levici so zato predlagali tudi amandma, ki je bil specifično usmerjen proti političnim elitam in njihovim omrežjem: "Oni so odgovorni za konflikt in si od njega obetajo korist, ne pa navadni ljudje."

V Levici niso bili zadovoljni z besedilom deklaracije

Ob tem so opozorili, da omenjena deklaracija slovensko vlado poziva, da zaščiti slovenski informacijski prostor pred morebitnimi dezinformacijami. To je po njihovih besedah kočljivo predvsem v luči nedavnih napadov na delo novinarjev in medijsko svobodo v Sloveniji, zato so predlagali dopolnilo, ki vlado dodatno zavezuje k načelom svobode govora in tiska. Poleg tega so predlagali še, da se deklaracija zavzema za splošno denuklearizacijo in demilitarizacijo. Po razpravi na odboru so poslanci amandmaje, ki jih je predlagala Levica, zavrnili, so pa podprli obe dopolnili, ki ju je na podlagi predlogov zakonodajno-pravne službe državnega zbora vložil Zorčič, pa tudi dopolnilo koalicije. Poslanci bodo o deklaraciji odločali na sredini izredni seji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta