Ljudje zaradi strahu v lekarnah začeli povpraševati po tabletah kalijevega jodida. Na ministrstvu opozarjajo: Tega ne počnite

Zaradi strahu, da bi med vojno v Ukrajini poškodovali katero od jedrskih elektrarn, so v lekarnah začeli povpraševati po tabletah kalijevega jodida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tablete kalijevega jodida se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom. 
Dnevnik

Še do nedavnega je bilo v lekarnah večje povpraševanje po zdravilu ivermektin, zdaj zanj ni več zanimanja, so pa ljudje zaradi strahu, da bi med vojno v Ukrajini poškodovali katero od jedrskih elektrarn, začeli povpraševati po tabletah kalijevega jodida. Te se namreč uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom, ki se ob jedrski nesreči lahko sprosti v okolje. Na ministrstvu za zdravje pa opozarjajo, da naj prebivalci Slovenije ne uživajo kalijevega jodida preventivno, saj je nenadzorovano jemanje zdravju škodljivo.

Tablete lahko povzročijo resne stranske učinke

Radioaktivni jod lahko zaužijemo z vdihavanjem, hrano in vodo, "nabira se v ščitnici in jo lahko poškoduje ali povzroči raka na ščitnici v prihodnjih letih", razlagajo na ministrstvu za zdravje. Če pa oseba pred vnosom radioaktivnega joda zaužije tableto neradioaktivnega kalijevega jodida, se ščitnica zasiči z neradioaktivnim jodom in je s tem zaščitena, dodatne količine joda pa se izločijo iz telesa, dodajajo. Na ministrstvu še pridobivajo informacije, ali bi bil v primeru izstrelkov z jedrsko konico v oblaku po eksploziji prisoten tudi radioaktivni jodid, pred katerim bi bila zaščita s stabilnim jodidom smiselna, v vsakem primeru pa tablete ščitijo le pred radioaktivnim jodom, ne pa tudi pred drugimi radioaktivnimi snovmi ali zunanjim sevanjem. Uporaba tablet je prav tako smiselna le pri mlajših od 40 let, saj je nevarnost kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici pri starejših bistveno manjša.

"Tablete je treba zaužiti ob pravem času, to pomeni ne prezgodaj in ne prepozno. Najbolj so učinkovite, če se zaužijejo nekaj ur pred izpostavljenostjo radioaktivnemu jodu. Zaužitje več kot dva dni pred izpostavljenostjo radioaktivnemu jodu je neučinkovito, prav tako zaužitje, ki je nekaj ur prepozno. Tablete lahko povzročijo resne stranske učinke, zato je uporaba priporočena samo, če so predvidene doze sevanja na ščitnico zelo visoke. Zato osebe, ki mogoče že imajo tablete doma, teh nikakor ne smejo zaužiti na lastno pest, temveč samo po priporočilu strokovnjakov," poudarjajo na ministrstvu.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob robu obiska v Mariboru dodal: "Če bi slučajno prišlo do potrebe po tem, da prebivalcem Slovenije, mlajšim od 40 let, tablete razdelimo, se te vzamejo na jasen poziv zdravstvenega ministra. Dejstvo je namreč, da je treba tablete zaužiti približno eno uro ali malo več pred izpostavitvijo radioaktivnemu sevanju, v tem primeru ščitijo nekaj ur. Preventivno jemanje tablet ne ščiti samo po sebi."

Tablet je v zalogi dovolj

"Moji pacienti me o tem še niso spraševali, glede na razprave, ki potekajo v javnosti in na družbenih omrežjih, pa ne dvomim, da nekateri o teh stvareh razmišljajo. Ob tem ponavljam opozorilo, da tablete kalijevega jodida lahko povzročijo resne stranske učinke. Načeloma res zaščitijo ščitnico pred škodljivimi učinki radioaktivnega sevanja, a samo pri zaužitju po priporočilu in navodilih stroke. V primeru uporabe sta pomembna tako natančen čas zaužitja glede na izpostavljenost kot tudi starost osebe. Zato imajo ob neustrezni in nepravilni uporabi več škodljivih kot koristnih učinkov, kar pravzaprav velja za veliko večino zdravil," pa pravi Rok Ravnikar, zdravnik specialist družinske medicine iz Zdravstvenega doma Kamnik.

Tablete kalijevega jodida imajo doma prebivalci Krškega, ki stanujejo na območju desetih kilometrov okoli nuklearne elektrarne. Za preostale prebivalce Slovenije do 40. leta jih skladišči Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, zaloge teh tablet so regijsko porazdeljene in se shranjujejo v določenih bolnišnicah, jih je pa po navedbah ministrstva dovolj. V lekarnah je tablete mogoče dobiti le na recept.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta