Zakon o investicijah v vojsko ni neustaven, referendum upravičeno izključen. Tonin se US zahvaljuje za "državotvorno odločitev"

15.04.2021 11:11
S tesno večino 5:4 je ustavno sodišče odločilo, da sta državni zbor in vlada razumno utemeljila, da so investicije v Slovensko vojsko za obdobje 2021-2026 nujne. Oglasila se je Levica.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

S tesnim rezultatom 5:4 so ustavni sodniki odločili, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od leta 2021 do 2026 ni v neskladju z ustavo.

Zakon je pred ustavne sodnike postavil koordinator Levice Luka Mesec. Zatrjeval je, da namen predvidenih investicij za vojsko ni zagotavljanje nujne obrambne zmogljivosti države niti neposredna zaščita ozemeljske celovitosti in suverenosti Republike Slovenije ter da predvidene investicije niso nujne.

Po prepričanju poslanca Mesca bi imela država, tudi če bi zakon zavrnili na referendumu, še šest let časa, da zastavljene cilje uresniči na druge, nesporne načine.

Državni zbor in vlada sta ustavno sodišče prepričala  

No, ustavno sodišče je, čeprav tesno, odločilo drugače. Presodilo je, da sta državni zbor in vlada razumno utemeljila, da so investicije v Slovensko vojsko nujne, saj sta njena opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne sposobnosti države niti v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti, so napisali v dolgi odločbi. Tega da ne spreminja dejstvo, da je  Slovenska vojska za delovanje v miru relativno dobro pripravljena.

Ustavno sodišče je upoštevalo, da investicije, predvidene s tem zakonom, ne pomenijo nadstandardne opremljenosti Slovenske vojske oziroma da ne gre le za vzdrževanje ravni že relativno dobro oboroženih obrabnih sil, temveč gre očitno za to, da Slovenska vojska ne dosega minimalnih standardov opremljenosti, ker so se investicije v preteklih letih bolj kot ne zaustavile. Takšno stanje pa nemudoma terja investicije v opremo. Seveda je jasno, da takih investicij ni mogoče izpeljati čez noč, temveč sta potrebna daljši čas in načrt postopnega investiranja. Nujnost investicij v Slovensko vojsko se tako ne kaže kot nujen odziv na že konkretne grožnje ali nevarnosti, temveč kot nujnost takojšnjega resnega in odgovornega pristopa k zagotovitvi takšne opremljenosti in zmogljivosti Slovenske vojske, da bo lahko v vsakem trenutku sama ali v okviru zavezništva zagotovila zadovoljivo obrambno sposobnost države, piše v odločbi US.

Obrambna sposobnost države sicer res ni odvisna samo od opremljenosti vojske z opremo, temveč tudi od primernega števila vojakov in poveljujočih kadrov ter od njihovega izobraževanja in usposabljanja. Vendar brez zagotovitve ustrezne opreme ni mogoče zagotoviti niti potrebnega usposabljanja vojske, kar je odločilnega pomena za izgrajevanje sposobnosti vojske, ugotavlja ustavno sodišče. Zato je zagotovitev ustreznih finančnih sredstev predpostavka za zagotovitev dobre obrambe in varnosti, državni zbor pa je upravičeno izključil zakonodajni referendum o tej vsebini, pravijo ustavni sodniki.

Ustavno sodišče je ob tem spomnilo, da slovenska ustava prepoveduje referendume o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države.

Dve sodnici in dva sodnika proti

Odločbo so sprejeli s petimi glasovi proti štirim. Proti so glasovali sodnici Špela Mežnar in Katja Šugman Stubbs ter sodnika Matej Accetto in Rok Čeferin. Sodnica Mežnarjeva in sodnika Accetto in Čeferin so dali odklonilna ločena mnenja. Sodnik Jaklič je napisal pritrdilno ločeno mnenje.

To pravijo v Levici

Minister za obrambo Matej Tonin se je odzval na twitterju. Ustavnemu sodišču se je zahvalil za "državotvorno odločitev". Vrata za modernizacijo Slovenske vojske so odprta, pravi minister, da pa bo še veliko dela.

V Levici pa takole: "Peterica sodnikov se je torej odločila, da bo raje slepo zaupala vladi Janeza Janše kot stopila v bran državljankam in državljanom ter njihovi zahtevi po referendumu," so sporočili.

Pravijo, da je minister Tonin Levico, ko je predlagala posvetovalni referendum, sam pozval, da naj zberejo podpise za zakonodajani referendum, katerega odločitev bo zavezujoča. "A se je vlada Janeza Janše ustrašila volje ljudstva, spremenila stališče in predlagala prepoved referenduma." Za ta "nedemokratični manever" so zdaj dobili še pokritje minimalne večine ustavnih sodnikov, pravijo v Levici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta