Kje so ventilatorji, zaradi katerih je po ugovotivi KPK minister Počivalšek prekoračil svoje pristojnosti?

Miha Raičevič Miha Raičevič
28.02.2022 11:50

Potem ko je KPK ugotovila, da je minister ob naročilu ventilatorjev prekoračil svoje pristojnosti, smo pri štirih bolnišnicah preverili, ali zdaj nabavljene ventilatorje sploh uporabljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Po odstopu vprašajte tistega, ki je izdal tako odločbo. Zame je ta postopek zaključen in bi tudi v bodoče ravnal enako," je Počivalšek komentiral ugotovitev protikorupcijske komisije.
Sašo Bizjak

"Podpis pogodbe pomeni spoštovanje pogodbe - vsaj v normalnem svetu," se je glasil uvodni del odziva ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška na ugotovitev protikorupcijske komisije, da je minister ob nabavah ventilatorjev od družbe Geneplanet kršil načela integritete in da je posegal v delovanje zavoda za blagovne rezerve, ki je bil zadolžen za nabave. 

KPK je še ugotovila, da je Počivalšek v telefonskem pogovoru s takratnim direktorjem zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom dajal navodila, naj zavod izvede plačilo 100-odstotnega avansa po pogodbi. Telefonski pogovor je že v prvi polovici leta 2020 objavila TV Slovenija. "Vi pa plačajte zdaj," je Počivalšek dejal v predvajanem telefonskem pogovoru v oddaji Tarča. Zakrajšku je povedal, da naj bi imel Geneplanet v dveh ali treh urah urejeno bančno garancijo za posel. 

Protikorupcijska komisija poudarja, da je minister prekoračil svoje pristojnosti, saj so v preiskavi ugotovili, da Zakrajšek brez izrecnega Počivalškovega naročila 100-odstotnega avansa ne bi izplačal ob zgolj 50-odstotni bančni garanciji Geneplaneta. Za to je bila namreč potrebna 100-odstotna bančna garancija. 

Respiratorji Siriusmed R30
Sašo Bizjak

Spomnimo, da je imel Geneplanet sklenjeno pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev tipa Siriusmed R30​ za 8 milijonov evrov. Dobavil jih je 110, nato pa je država odstopila od nakupa ostale polovice, poleg tega jih je 20 še vrnila. Tako jih je bilo skupno dobavljenih 90 za skupno 3,59 milijona evrov. Nekaj mesecev pozneje je zavod za blagovne rezerve nabavil dodatno opremo za 64 ventilatorjev omenjenega tipa, vendar ne za vseh 90, ki jih je država kupila. Število kompletov dodatne opreme je določilo ministrstvo za zdravje. A te dodatne opreme ni dobavil Geneplanet. 

Štiri bolnišnice smo tako vprašali, ali te ventilatorje uporabljajo. Spodaj so njihovi odgovori. 

Andrej Petelinšek

UKC Maribor

V mariborskem kliničnem centru so 10 ventilatorjev Siriusmed R30 prejeli 1. aprila 2020. Za zdravljenje pacientov s covidom-19 jih niso uporabili, saj ti niso vsebovali "vse potrebne dodatne opreme". Štiri ventilatorje so krajši čas uporabili pri zdravljenju bolnikov v kirurški intenzivni terapiji, šest pa jih sploh niso uporabili in jih skladiščijo v za to namenjenih prostorih. Tja so pospravili tudi ostale štiri ventilatorje. Ob tem poudarjajo, da so imeli na voljo dovolj lastnih ventilatorjev.

Robert Balen

UKC Ljubljana

Tudi v ljubljanskem kliničnem centru so prejeli 10 ventilatorjev, ki jih je dobavil Geneplanet. Tudi ti ventilatorji so shranjeni v skladišču in niso v uporabi. Na vprašanje, zakaj jih je na uporabljajo za bolnike s covidom-19, so odgovorili, da zato, ker so drugi primernejši. 

Gordana Possnig

SB Celje 

V celjski bolnišnici so od blagovnih rezerv prejeli 20 ventilatorjev Siriusmed R30. Pravijo, da so vsi primerni za dolgotrajno ventilacijo pacientov s covidom-19 in tudi drugih pacientov. Uporabljajo jih za invazivno in neinvazivno ventilacijo na oddelku za interno intenzivno medicino, v enoti za intenzivno medicino operativnih strok, koronarni enoti in v urgentnem centru. Po potrebi tudi na ostalih oddelkih, kjer imajo polintenzivne enote. Uporabljajo jih za obravnavo okuženih in neokuženih pacientov.

V SB Celje so poudarili, da so morali v četrtem valu epidemije covida-19 zagotoviti 50 bolniških postelj za intenzivno terapijo, od tega 38 za paciente s covidom-19 in 12 do 14 za ostale paciente. Pred epidemijo so imeli 22 bolniških postelj za intenzivno terapijo in tudi toliko ventilatorjev, zato jim brez dobavljenih ventilatorjev s strani blagovnih rezerv ne bi uspelo zagotoviti zadostnega števila postelj za intenzivno terapijo.

TV Slovenija je oktobra 2020 poročala, da celjska bolnišnica pri predihavanju bolnikov uporablja univerzalni cevni sistem z ustreznimi filtri, ki preprečujejo prehod bakterij in virusov, zato dodatne opreme ne potrebujejo. 

Jasmina Detela

SB Slovenj Gradec

V slovenjgraški bolnišnici so od blagovnih rezerv dobili štiri ventilatorje Siriusmed R30. Pravijo, da so ti ventilatorji sicer primerni za zdravljenje pacientov s covidom-10, da pa jih zaradi iztekajoče epidemije zdaj ne uporabljajo in so trenutno "primerno skladiščeni in vzdrževani".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.