Zaokrožile špekulacije, da bo Kustečeva odstopila. Kaj odgovarjajo na ministrstvu?

03.09.2021 14:23
Kaj se dogaja s šolsko ministrico Simono Kustec? Sredi tedna so se pojavile špekulacije, da naj bi Kustečeva zaradi zdravstvenih razlogov še ta mesec odstopila z ministrskega položaja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pojavile so se špekulacije, da naj bi šolska ministrica še ta mesec odstopila.
Robert Balen

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport iz kvote SMC Simona Kustec je zaradi okužbe z novim koronavirusom ta teden še vedno na bolniški. Kustečeva, ki je bila dvakrat cepljena s cepivom AstraZeneca, je javnost o okužbi prek Twitterja obvestila 16. avgusta. Teden dni kasneje je v pisnem nagovoru ravnateljev, ki so takrat opozarjali, da niso dobili odgovorov na vsa vprašanja glede poteka pouka v novem šolskem letu, sporočila, da ima zahteven potek bolezni. Pri Dnevniku so prejšnji teden ocenili, da to ne drži, saj bi to pomenilo, da bi morala biti Kustečeva zaradi bolezni hospitalizirana. Na šolskem ministrstvu so namreč pojasnili, da ministrica bolezen preboleva doma, da je potek bolezni obvladljiv ter da ji je zdravnik predpisal samo počitek in izolacijo. Kisika ali druge terapije z zdravili ministrica ni potrebovala.

Zaokrožile govorice, da naj bi ministrica odstopila

Sredi tega tedna pa so se v javnosti pojavile govorice, da naj bi ministrica zaradi zdravstvenih razlogov še ta mesec odstopila s položaja, na katerem naj bi jo nadomestil državni sekretar na šolskem ministrstvu Mitja Slavinec. Medtem ko so tako v kabinetu predsednika vlade kot tudi v krogih blizu predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška tovrstne navedbe zanikali, tudi z odgovori, da gre za nebuloze, pa se po navedbah drugih virov v vrhu vlade o možni zamenjavi Kustečeve razmišlja oziroma govori že nekaj časa.

V kabinetu predsednika vlade in v krogih blizu prvaka SMC Zdravka Počivalška so zanikali navedbe o odstopu Kustečeve. Ministrica naj bi se v službo predvidoma vrnila v ponedeljek.
Robert Balen

Od kod izvirajo špekulacije, da naj bi razmišljala o odstopu, sicer ni povsem jasno. Tisti, ki osebno poznajo ministrico, namreč pravijo, da je malo verjetno, da bi se Kustečeva sama umaknila ali odnehala zaradi kritik. Spomnimo, da je v prej omenjenem pismu ravnateljem poudarila, da je ni strah ter da ne bo podlegla "grožnjam, žalitvam, neutemeljenim sramotenjem in poskusom razčlovečenja tistih, ki žal tudi prostor vzgoje in izobraževanja naših otrok, vas in vašega dela zlorabljajo za svoje ozke, egoistične, pogosto, žal tudi strankarske politične interese".

V službo se predvidoma vrača v ponedeljek

Ministrica se na naše klice ni odzvala. Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da še vedno okreva po bolezni: "Takoj, ko ji bo zdravstveno stanje to dopustilo, se bo vrnila nazaj na delovno mesto ministrice za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije." Kdaj bo Kustečeva nazaj v službi na ministrstvu, ni znano, neuradno bi se lahko vrnila že v ponedeljek. Po njeni vrnitvi se pričakuje, da bodo opozicijske LMŠ, SD, SAB in Levica zoper njo vložile interpelacijo, ki bo za Kustečevo že druga v tem letu. Prvo je uspešno prestala sredi letošnjega marca.

"Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo," je ob napovedi vložitve nove interpelacije zoper Kustečevo dejala predsednica SD Tanja Fajon. Na ministrico so pred začetkom šolskega leta letele kritike, da je ministrstvo predolgo odlašalo z jasnejšimi navodili vodstvom vzgojno-izobraževalnih zavodov za izvedbo pouka v novem šolskem letu, ki bi ga lahko spet krojila epidemija covida-19. Do ministrice je bil zaradi pomanjkanja jasnih navodil ravnateljem dva tedna pred začetkom pouka kritičen tudi Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata SVIZ, v katerem so spomladi zbrali več kot 17 tisoč podpisov za odstop ministrice. Nekateri so omenjeno potezo sindikata sicer ocenili kot politično akcijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.