Zapis v tedniku Demokracija pokomentiral tudi rokometaš Dolenec: "A je mogoče, da nekdo v letu 2020 napiše tole?"

DR
07.12.2020 12:38
V javnosti odmeva zapis, ki ga je objavil tednik Demokracija. V Levici pričakujejo kazenski pregon odgovornih zaradi javnega širjenja rasističnih idej o večvrednosti ene rase.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Tednik vladajoče stranke je pred dnevi objavil zapis, ki ga podpisuje Aleksander Škorc, njihov stalni kolumnist. Brez pretiravanja lahko rečemo, da gre za izdelek, v katerem avtor zagovarja klasični rasizem, tudi pri nas vedno bolj popularen beli supremacizem, ki tipologizira rase skozi biološki determinizem in pri tem sledi hierarhiji skozi sklicevanje na fenomen čistosti in etničnosti; tokrat avtor temu dodaja še nianse verskega rasizma," je na svojem blogu zapisal mariborski filozof Boris Vezjak. In kasneje objavil tudi ovadbo zoper kolumnista Demokracije Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Jožeta Biščaka. 

Spomnimo, tednik Demokracija izdaja založba Nova obzorja - solastniki so stranka SDS, poslanec Dejan Kaloh in podjetje madžarskega državljana Petra Schatza -, direktor in odgovorni urednik tednika pa je Jože Biščak

Zapis v tedniku Demokracija pokomentiral tudi minister Boštjan Koritnik: "Sicer nisem prvič zaznal celjenja travm in nizke samopodobe z rasizmom. A me šokira troje: da to ni stvar nazadnjaške preteklosti, da se za to zlorablja krščanstvo in da se nekaj takega objavi v kateremkoli mediju. Vse to je nesprejemljivo in zame zavržno."

Oglasil se je celo slovenski reprezentant in rokometaš Barcelone Jure Dolenec. "A je mogoče, da nekdo v letu 2020 napiše tole?" se je vprašal. 

Odzvali so se tudi v Levici. "Verski fanatiki in nacistični simpatizerji bodo vedno obstajali. Vprašanje pa je, ali se bodo skrivali po kleteh in na družbeni margini, kamor spadajo, ali pa bodo opogumljeni zaradi normalizacije rasistične retorike dobivali javni prostor. Vprašanje je, ali lahko toleriramo, da časopis, ki ga uredniško in lastniško nadzoruje stranka SDS z madžarskimi prijatelji in v katerem oglašujejo slovenska podjetja v državni lasti, širi govor o tujcih kot o 'plesni' in 'plevelu'," se sprašujejo v Levici. Ob tem dodajajo, da je tudi v Sloveniji javno širjenje ideje o večvrednosti ene rase nad drugo kaznivo dejanje po 297. členu kazenskega zakonika.

"Problem pa je, da se tega člena pri nas praktično ne upošteva, kljub temu, da se je retorika medijskega omrežja SDS v zadnjih letih približuje retoriki, ki sta jo zgodovinsko uporabljala fašizem in nacizem. Da bi preprečili zločine, ki jih tako hujskaštvo rojeva, bi bil zato skrajni čas, da se z zapisi, kakršen je spodnji, ne ukvarjajo več zgolj medijski kritiki, ampak organi pregona. V Levici pričakujemo, da bodo pristojni organi širjenje nacifašističnih idej začeli preganjati in sankcionirati po uradni dolžnosti - kot konec koncev to predvideva kazenski zakonik," zaključujejo v Levici svoje sporočilo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta