Zaradi aditiva etilen oksid tudi v Sloveniji umik sladoledov Haagen-Dazs

STA, Va
10.08.2022 12:01

E.Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku in na palčki. Odpoklici tudi v nekaterih drugih državah, Evropska unija je opozarjala že v juliju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Trgovec E.Leclerc je prejšnji teden Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil, da v svojih poslovnih enotah po Sloveniji izvaja odpoklic neskladnih sladoledov s sestavino, ki vsebuje nedovoljeni etilen oksid.

E.Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku različnih okusov, datumi uporabe pa so do konca marca ali aprila prihodnje leto, ter sladolede Häagen-Dazs na palčki, prav tako različnih okusov in z datumom uporabe do konca junija prihodnje leto. Potrošnike, ki so sladoled s spornim aditivom kupili, so pozvali, naj ga vrnejo na mesto prodaje.

O prisotnosti etilen oksida v nekaterih sladoledih Häagen-Dazs je Evropska unija prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo začela obveščati že v začetku julija. Po opozorilu so se za odpoklice spornih sladoledov odločili v Franciji in Španiji, pa tudi v Belgiji, kjer so v torek odpoklic razširili še na več sladoledov. Do odpoklica sladoledov Häagen-Dazs je sicer prejšnji mesec prišlo tudi v Braziliji.

Blagovna znamka Häagen-Dazs je v lasti ameriškega proizvajalca živil General Mills, ki je prejšnji teden sporočil, da bi lahko sledove etilen oksida povezali le z eno sestavino, in sicer aromo vanilije.

Slovenija se je lani poleti soočala z množičnim odpoklicem mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti strupenega etilen oksida. To snov, ki se že desetletje uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, lahko vdihavamo z onesnaženim zrakom ali pa jo, kot aditiv, zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilen oksida, od zaužite količine in od trajanja izpostavljenosti.

Uporaba aditiva v EU pri pridelavi hrane ni dovoljena, največja vrednost ostanka etilen oksida pa je zakonsko določena in znaša 0,05 miligrama na kilogram živila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta