Zaradi porasta okužb z omikronom podjetja zapirajo nekatere proizvodne linije, spreminjajo obratovalne čase in premeščajo zaposlene

Vida Božičko
19.01.2022 17:41

Podjetja se vsakodnevno obračajo na GZS in opozarjajo, da za zdaj delo še poteka vsaj približno normalno, a se bojijo prihodnjih dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če se bo takšna situacija s številom odsotnosti zaradi karanten in izolacij nadaljevala, bo nemogoče ohranjati proizvodnjo na želeni ravni, pravijo v podjetju Hisense Gorenje Europe. 

Hisense Europe Electronic

Število dnevno okuženih še naprej raste. V torek so potrdili rekordnih 12.286 okužb s koronavirusom. Čeprav se je za zdaj pokazalo, da je potek bolezni pri trenutno prevladujoči različici omikron blažji, pa tako visoke številke vplivajo na delovanje družbe, saj se karantene še vedno izvajajo dosledno. Vlada je sicer odločila, da so zaposleni v zdravstvu, sociali in šolstvu kljub tveganemu stiku lahko vključeni v delovni proces, le da se morajo takrat sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati morajo v tem času pri delu nositi zaščitno masko tipa FFP2. Takih pogojev bi si želeli tudi v gospodarstvu, kjer so delovni procesi zaradi večjega števila okužb že precej omejeni.

Obrati še odprti, a bojijo se prihodnjih dni

"Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij," opozarja generalni direktor GZS Aleš Cantarutti. Številna podjetja namreč sporočajo, da se približujejo stopnji, ko bodo morala določene delovne procese verjetno ustaviti. GZS zato v imenu svojih članov ponovno poziva strokovnjake in vlado, da po vzoru številnih drugih držav proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni ob negativnem testu. Ali pa, da pogoji, ki veljajo v šolstvu in zdravstvu, veljajo tudi za gospodarstvo.

Aleš Cantarutti
Sašo Bizjak

V Gorenju na nekaterih proizvodnih linijah že zmanjšujejo proizvodnjo. "Število odsotnosti zaradi karanten in izolacij je po novoletnih praznikih, tako kot nasploh v državi, hitro naraslo, kar že povzroča motnje v proizvodnem procesu. Ker imamo tudi zelo veliko primerov, ko je v naših podjetjih zaposlenih več članov ene družine, se odsotnosti zaradi karanten in izolacij še namnožijo," pojasnjujejo. Situacijo rešujejo tako, da na minimum zmanjšujejo planirane dopuste, na nekaterih proizvodnih linijah pa omejujejo proizvodnjo. "Če se bo situacija nadaljevala, bo v takšnih razmerah nemogoče ohranjati proizvodnjo na želeni ravni," še pravijo v podjetju Hisense Gorenje Europe.

Zaradi širjenja epidemije imajo podobne težave tudi v drugih podjetjih. V Mercatorju, denimo, so v zadnjih dneh zabeležili večje število bolniških odsotnosti. "Kolikor je le možno in na delovnih mestih, kjer je to mogoče, je organizirano delo od doma. V operativni dejavnosti sicer v zadnjem tednu dni opažamo več bolniških odsotnosti kot običajno, zato smo morali v nekaterih trgovinah prilagoditi obratovalni čas. Z veliko požrtvovalnostjo zaposlenih pa uspevamo ohranjati delovne procese nemotene," so zapisali v odgovoru in dodali, da imajo pripravljene načrte za delovanje v oteženih razmerah. Zato vsakodnevno opazujejo razmere in prilagajajo ukrepe v podjetju. Kjer je potrebno, zaposlene prerazporejajo in vključujejo notranje rezerve.

Drago Delalut: "Treba bo delati tudi na pozitivni promociji gostinskih poklicev, kot sta kuhar in natakar."
Robert Balen

Podjetja se vsakodnevno obračajo na GZS in opozarjajo, da za zdaj delo še poteka vsaj približno normalno, a se bojijo prihodnjih dni. V Talumu število odsotnih delavcev zaradi covida-19 v zadnjem tednu narašča, še vedno je ob skoraj 1500 zaposlenih odsotnih nekaj odstotkov ljudi, v Revozu večjega porasta okužb za zdaj ne beležijo, tudi v Perutnini Ptuj je podobno. "Trenutno ne beležimo večje odsotnosti z dela zaradi okužb s koronavirusom oziroma zaradi karanten in to ne vpliva na potek delovnih procesov. Vsekakor pa razmere budno spremljamo in delovne procese po potrebi ustrezno menedžeriramo. Povsod tam, kjer je to mogoče, je organizirano delo od doma," pojasnjujejo v Perutnini Ptuj, kjer tudi dosledno spoštujejo vse ukrepe, saj si zaradi narave dela v živilskem podjetju večjega izpada zaposlenih ne bi mogli privoščiti.

Pri manjših obrtnikih hitro v karanteni pristanejo vsi

Nič drugače ni pri obrtnikih. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh se zato pridružuje pozivom k spremembi pogojev karantene. "Pri tistih, ki lahko delajo od doma, še nekako gre. Težava je pri proizvodnji in storitvenih dejavnostih. Sploh pri obrtnikih z manj zaposlenimi lahko pride hitro do zapiranja zaradi pomanjkanja kadra. V karanteni se lahko znajdejo vsi. Še več težav je tam, kjer so zaposleni v stiku s strankami," razmišlja Meh. Tak primer sta denimo gostinstvo in turizem.

"V primeru, da je gost pozitiven, morajo v karanteno tudi zaposleni, ki so bili z njim v stiku. Zraven tega gredo v karanteno zaposleni, če so v stiku med sabo. Mi imamo trenutno v karanteni enega zaposlenega, pred tem smo imeli v karanteni dve, ki sta doma imeli otroke z okužbo. Eni gredo v karanteno, drugi se iz nje vrnejo. To zahteva veliko koordinacije. Urnike in razporede ves čas spreminjamo. Zdaj pač več dela pade na manjše število zaposlenih," razlaga koroški gostinec Drago Delalut, lastnik hotela na Ravnah. Pravi, da je le vprašanje časa, kdaj bo eden od zaposlenih pozitiven na delovnem mestu, takrat bodo morali v karanteno vsi. "V takem primeru bi morali zapreti. To bi prineslo velik izpad dohodka in gospodarsko škodo. Ker pa zdaj ni razglašena epidemija, pomoči ne bi dobili," sklene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta