Zaslišanja prič za zaprtimi vrati. Zakaj financiranje stranke SDS preiskujejo v tajnosti? Razloge pojasnjuje poslanec SMC Perič

Miha Raičevič Miha Raičevič
26.02.2021 06:00
Seje parlamentarne preiskovalne komisije, ki se ukvarja z domnevnim nezakonitim financiranjem stranke SDS in pranjem denarja v NKBM, so zaprte za javnost, prav tako tudi zaslišanja prič. Zakaj je odslej tako, pojasnjuje njen predsednik Gregor Perič, ki je vodenje komisije prevzel po vstopu stranke SMC v Janševo koalicijo, medtem pa v opoziciji ponavljajo: "Koalicija bo težko preiskovala koalicijo."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec Gregor Perič je vodenje komisije prevzel od Janija Möderndorferja.
Robert Balen

Konec lanskega maja je vodenje preiskovalne komisije, ki se ukvarja z domnevnim nezakonitim financiranjem stranke SDS, prevzel poslanec SMC Gregor Perič. Pred njim jo je vodil Jani Möderndorfer, ki je po vstopu stranke SMC v Janševo koalicijo prestopil v LMŠ. 

V času, ko je komisijo vodil Möderndorfer, je ta opravila devet rednih in pet nujnih sej, odkar vodi komisijo Perič, pa so opravili "zgolj" tri seje, eno nujno in dve redni. Zadnja je potekala pretekli mesec, člani komisije so obravnavali zaupne dokaze, zato je bila za javnost zaprta, so pojasnili v državnem zboru. Prav tako sta bili za javnost zaprti tudi preostali dve seji, ki ju je kot predsednik sklical Perič. Zadnja seja na spletni strani DZ zaradi "zaupnosti podatkov" sploh ni zabeležena, prav tako ni zabeležena prihodnja seja, ki "bo potekala v kratkem in je že bila sklicana"

Od ustanovitve komisije februarja 2019 je bilo skupaj zaslišanih več kot deset prič, državni zbor pa natančnega števila ne razkriva, ker da gre za zaupen podatek. Seveda tudi ni znano, koga vse so poslanci zaslišali za zaprtimi vrati. So pa nam lahko posredovali podatek, da je bilo, odkar komisijo vodi Perič, na zaslišanje povabljenih dvanajst prič. Kdaj so bile oziroma bodo zaslišane, ni znano.  

Sedanji predsednik komisije Perič je pojasnil, da so nabor prič oblikovali na podlagi dokumentacije, ki je označena z določeno stopnjo tajnosti, zato o zaslišanjih tudi javnost ni obveščena. "V interesu delovanja komisije je, da prič ne izpostavljamo, saj bi slednje lahko vplivalo tako na njihove izpovedbe kot tudi na pravico do varstva zasebnosti. Za razliko od drugih preiskovalnih komisij vabljeni namreč niso izpostavljeni kot javne osebnosti, nosilci javnih funkcij ali kot osebe, ki bi bile lahko preiskovanec ali pa bi imele ključno vlogo v predmetu preiskave," pravi Perič. 

Sicer pa so večino prič zaslišali v dobrem letu, ko je komisijo vodil Möderndorfer. Prvi je bil pred očmi javnosti decembra 2019 zaslišan Denis Čaleta. Januarja lani so bili na sedmo redno sejo na zaslišanje kot priče vabljeni Aleš Hauc, Robert Senica, Sabina Župec Krajnc, Vesna Rožanc in Primož Britovšek. Opravičila sta se Senica in Župec Kranjčeva, ostali pa so bili zaslišani. 

Slediti bi morala seja, na kateri naj bi zaslišali še Jasno Iskra in nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, a sta se oba opravičila. 20. januarja lani so nato uspeli zaslišati Roberta Senico in Sabino Župec Kranjec ter tudi Jasno Iskra, ki je prišla skupaj s svojim odvetnikom Jurijem Žitkom. Jazbeca je komisija uspela zaslišati marca lani, od tedaj pa, kot že zapisano, so vse seje potekale brez navzočnosti javnosti. Sicer pa so tudi v času Möderndorferjevega vodenja nekaj sej za javnost zaprli. 

Perič je prepričan, da bo komisija do konca tega mandata državnega zbora končala delo in pripravila zaključno poročilo. Delo svojega predhodnika na čelu komisije je ocenil kot korektno, prav tako pravi, da na sedanje delo Möderndorferja, ki je od zamenjave na čelu komisije njen podpredsednik, nima pripomb. Prošnjo za komentar Peričevega dela smo poslali tudi Möderndorferju, ki pa je komentar zavrnil.

Marko Bandelli, član preiskovalne komisije
Robert Balen

Koalicija bo "težko" preiskovala koalicijo

Smo pa zato pridobili odziv člana komisije Marka Koprivca (SD), ki pravi, da Peričevo vodenje kaže "na tisto, na kar je bilo opozorjeno že ob njegovem imenovanju na mesto predsednika komisije". "Da bo koalicija 'težko' preiskovala koalicijo oziroma največjo koalicijsko stranko," je poudaril. Sklici sej pod Peričevim vodenjem so precej manj intenzivni in so "praktično na minimumu", opozarja Koprivc, ki dodaja, da nima nobenega razloga za optimizem, da želi Perič priti do odgovorov.

Stranko SAB žalosti in preseneča, da je delovna vnema novega predsednika zelo upočasnila delo komisije, pa poudarja poslanec te stranke in član komisije Marko Bandelli. Meni tudi, da zaprtost seje za javnost vzbuja vtis prikrivanja in netransparentnosti, "zlasti ko gre za sporne in domnevno nezakonite posle". Zapiranje sej za javnost ima po Bandellijevem mnenju nasprotni učinek, saj odpira več vprašanj, kot ponudi odgovorov. "Nenavadno je, da se o zadevah javnega pomena odloča za zaprtimi vrati, kar je diametralno nasprotno od vodenja taiste komisije s strani predhodnega predsednika," poudarja Bandelli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.