Zavarovalnice lani s 133 milijoni evrov dobička

Srečko Klapš Srečko Klapš
04.07.2019 17:44

Zavarovalnice so lani obračunale za 2,1 milijarde evrov obračunane bruto premije, kar je za dobrih pet odstotkov več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji tržni delež med 13 zavarovalnicami na področju premoženjskih in življenjskih zavarovanj im Zavarovalnica Triglav s 45- oziroma 30-odstotnim deležem.
Tit Košir

Zavarovalniški sektor je lani po besedah direktorja Agencije za zavarovalni nadzor Gorazda Čibeja posloval stabilno in je izpolnjeval vse kapitalske zahteve. Čisti dobiček zavarovalnic se je povečal za okoli 6,5 odstotka na 132,7 milijona evrov, pozavarovalnic pa za 17 odstotkov na 46,4 milijona evrov.
Zavarovalnice so lani obračunale za 2,1 milijarde evrov obračunane bruto premije, kar je za 5,7 odstotka več kot predlani. Bruto premije so se na področju premoženjskih zavarovanj povečale za 6,3 odstotka, življenjskih zavarovanj za 3,9 odstotka, je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Čibej.
Finančne izgube z naslova naravnih katastrof so na svetovni ravni lani dosegle 160 milijard evrov, kar je precej manj kot predlani, ko so dosegle 340 milijard evrov. "Predlansko leto je bilo najdražje leto v zgodovini zavarovalništva," je spomnil.
Slovenski zavarovani trg je zelo koncentriran, saj štiri največje zavarovalnice poberejo približno 76 odstotkov vseh premij. Na trgu se po Generalijevem prevzemu Adriatic Slovenice oblikuje nova večja zavarovalnica, ki bo obvladovala približno 19 odstotkov trga.
Največji tržni delež ima med 13 zavarovalnicami na področju premoženjskih in življenjskih zavarovanj Zavarovalnica Triglav s 45- oziroma 30-odstotnim deležem, na področju zdravstvenih zavarovanj Vzajemna s 43-odstotni deležem, med pokojninskimi družbami pa Skupna pokojninska družba s 45-odstotnim deležem.
Konec minulega leta so ob zavarovalnicah in dveh pozavarovalnicah na slovenskem trgu delovale še tri pokojninske družbe, ki so ustvarile 1,8 milijona evrov čistega dobička, ter 445 zavarovalnozastopniških družb, 901 zavarovalni zastopnik samostojni podjetnik, 86 zavarovalnoposredniških družb in 11 zavarovalnih posrednikov samostojnih podjetnikov. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta