Že prihodnje leto od Benetk do Ljubljane z vlakom, ki vozi do 400 kilometrov na uro?

M.R.
14.12.2023 09:37

Trenutno med Italijo in Slovenijo ni nobene povezave s potniškimi vlaki, a to bi se lahko v kratkem spremenilo. V ponedeljek je namreč italijanski železniški operater Trenitalia testiral novo povezavo med Benetkami in Ljubljano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijanski hitri vlak Frecciarossa.
Profimedia

Pred dvema letoma so potekali pogovori o morebitni vzpostavitvi povezave med Trstom in slovensko prestolnico, vendar pa sadov niso obrodili. Če bo testiranje uspešno, bi lahko ponovno vzpostavili povezavo za potnike, ki je ni že od leta 2008. Spletni portal televizije Euronews poroča, da bi lahko nova povezava zaživela aprila prihodnje leto. 

V ponedeljek je družba Trenitalia testirala povezavo od Benetk do Portogruara, Tržiča in Nabrežine. Nato pa je superhitri vlak Frecciarossa, ki lahko vozi s hitrostjo do 400 kilometrov na uro, ustavil na mejnem prehodu Opčine, kjer so bili prisotni tudi predstavniki Slovenskih železnic, in je pot nadaljeval do Sežane, kar pomeni, da je preizkusil tudi slovenske tire. 

"Zdi se, da je napočil čas za obnovo povezave med državama," je na svoji spletni strani še pred prvo preizkusno vožnjo zapisala krovna družba italijanskih državnih železnic Ferrovie dello Stato Italiane. Na koncu bi to lahko privedlo do povezave med Milanom in Ljubljano, poroča portal Euronews.

Hkrati so na portalu pohvalili pestro turistično ponudbo, ki jo ponuja Slovenija. Omenili so Ljubljano, ki da med drugim ponuja luksuz za manj denarja, poleg tega pa omenjajo še vinorodno regijo Brda, toplice, grad Otočec ter Bled in Triglavski narodni park.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta