Zgodba jubilejnega Refoška to jesen z novo zgodbo

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
14.09.2021 00:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Vino Refošk je med Slovenci zelo priljubljeno vino, trenutno velja za najbolj prodajano rdeče vino v Sloveniji. Kakšna pa je zgodovina sorte Refošk? 

 V družbi Vinakoper povedo, da je »Refošk sorta, ki ima zelo dolgo zgodovino. Nekateri zatrjujejo, da so ga poznali že Rimljani in sicer naj bi ga imenovali Vinum Pucinum. Plinij starejši ga je imenoval tudi Omnium nigerria kar pomeni najbolj črn od vseh črnih. To vino pa naj bi pila tudi cesarica Livija, žena rimskega cesarja Avgusta, ki je dočakala za tiste čase res častitljivo starost 86 let.«

Vinogradi Vina Koper 
Arhiv Naročnika

»Tudi njegovo ime naj bi izhajalo iz njegovih karakteristik, in sicer naj bi bili dve izpeljanki. Prva izhaja iz RE-FOSK kar naj bi pomenilo RE – kralj in FOSK – temen oz. latinsko REX FUSCUS. Nekateri pa pravijo, da naj bi njegovo ime izhajalo iz besedne zveze »rap-fosc«, kar pomeni temen grozd. Vsekakor pa je dejstvo, da je sorta Refošk res izredno bogata v svoji barvi. Njena sadna sočnost pa ji daje tudi prijetno pitnost in dolgoživost«, še dodajajo v družbi Vinakoper.

Več informacij si lahko preberete na mercator.si

Bogata barva pa ni vse, po čemer je Refošk znan. »V tej sorti odkrivamo tudi prijetno sadnost, izrazito kislino in značilno aromo, ki jo povezujemo z vonji in okusi borovnic, malin, robidnic ter višenj. Danes poznamo več vinskih sort, ki v svojem imenu nosijo besedo Refošk. Najbolj cenjen je Refošk iz slovenske Istre, kjer je Refošk pravzaprav doma. »To sorto lahko srečamo tudi v obliki roseja, penine ali pa celo kot sladko vino, ki je pridelano iz prezrelih grozdnih jagod, ki jih trgamo kot pozno trgatev«, povedo v družbi Vinakoper. 

Reuters

Ena najbolj starodavnih vinskih sort na območju Slovenije in hkrati najpogostejša rdeča sorta v Sloveniji je tako nedvomno Refošk. Sinonim za slovensko kakovost, avtohtonost in lokalno povezanost. Vse to pa je skupno tudi najboljšemu sosedu – Mercatorju. V sklopu projekta »Moje znamke«, ki deluje že vse od leta 2017, sta se tako povezala Mercator in Vinakoper ter potrošnikom predstavila omejeno retro edicijo Koprskega Refoška. S svojim edinstvenim videzom, okusom in kakovostjo bo nova izdaja Koprskega Refoška pomagala razumeti bogato tradicijo, ki se vrti okoli te sorte vina. 

Več informacij si lahko preberete na mercator.si

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.