Zimske počitnice: Eni na smučanje, drugi na Zanzibar. Zakaj je vedno bolj priljubljena nastanitev v apartmajih?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
02.02.2024 17:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povpraševanje in število rezervacij  je mogoče primerjati s predkoronskimi časi, torej letom 2019, ki je v turizmu veljalo za rekordno. 
Uroš Gramc

Dobra dva tedna sta še do prvega dela letošnjih zimskih šolskih počitnic, ki bodo znova v ustaljenem terminu konec februarja. Prvi so tokrat na vrsti šolarji iz zahodnega dela Slovenije in nekaterih jugovzhodnih občin, teden kasneje jim sledijo vrstniki na vzhodu. Veliko staršev, ki jim delo in finančna sredstva to dopuščajo, si vzame v tem času prosto in se z otroki odpravi na oddih, saj obojim nedvomno koristi. Ali med Slovenci, ki smo nekaj desetletij veljali za smučarski narod, še vedno prevladuje želja po belih strminah ali nas bolj vleče kam na toplo?

Tradicionalno zanimanje za smučišča, jadransko obalo, terme

V Kompasu zaznavajo največ povpraševanja po znanih smučiščih v Avstriji, denimo Bad Kleinkirchheimu in Katschbergu, in v Italiji, tam sta iskana Kronplatz in Arabba. Veliko zanimanja je tudi za potovanje s Kompasovim čarterjem iz Ljubljane v Helsinke. Tisti, ki niso ljubitelji smučanja, se odločajo za jadransko obalo, aktualni so predvsem kraji v Istri: Rovinj, Vrsar, Poreč in Opatija, naštejejo v Kompasu. Ugotavljajo pa tudi veliko zanimanje za počitnice na Zanzibarju, potovanja po Šrilanki in Tajski ter krajša potovanja, denimo v Pariz, London, križarjenje po Nilu ter različne programe v Dubaju in Abu Dabiju. Tudi Jože Režonja iz agencije Relax na prvo mesto postavlja smučarske pakete, poleg smučišč v Sloveniji, Italiji in Avstriji omeni še tista v Bosni in Hercegovini ter Črni gori, sledijo slovenska zdravilišča in terme, velnes ponudbe na slovenski in hrvaški obali, med toplimi kraji pa navede še Sejšele, Mehiko, Mavricij. Nataša Jeza Kotnik iz Sončka pa meni, da se pri zimskih aranžmajih že nekaj let tehtnica od smučanja vse bolj nagiba k toplim krajem. Najbolj dosegljivi so po njenem mnenju Kanarski otoki in Egipt, veliko potnikov se odloči tudi za obisk Maldivov, Dubaja, Karibov … "Kdor si finančno ali časovno tega ne more privoščiti, pa najde tople kraje v velnes hotelih v bližini – v termah ali na Jadranski obali. Po številu seveda prodamo več kratkih aranžmajev v bližini. V tem času ponovno bolj zaživijo tudi avtobusni izleti, sploh v Italijo, na Balkan in na podobna območja, kjer je že pomladni pridih," pojasni Nataša Jeza Kotnik.

Dražji aranžmaji, ko so počitnice na zahodu

Na vprašanje, ali imajo več rezervacij za prvi ali za drugi teden počitnic, sogovornica odgovori, da je število rezervacij približno enako, čeprav opažajo, da je večja ponudba dražjih aranžmajev v tako imenovanem "zahodnem, ljubljanskem tednu. Ponudba sledi kupni moči prestolnice, zato so v povprečju takrat aranžmaji dražji," pravi Nataša Jeza Kotnik. V Relaxu imajo rezervacije enakomerno porazdeljene po obeh terminih, v Kompasu pa pravijo, da so aranžmaje v prvem tednu počitnic že skoraj povsem razprodali, tako za smučanje kot za jadransko obalo in terme, za drugi teden pa je še veliko zanimanja. "Zimske počitnice na snegu običajno trajajo do pet dni, v hotelih z notranjim bazenom pa dva ali tri," navajajo v Kompasu. Potovanja z letalom trajajo vsaj en teden, pa dodaja Jeza Kotnikova. Jože Režonja meni, da so v tujini običajne 7-, 10- ali 14-dnevne počitnice. 

Število rezervacij v prvem in drugem  terminu je približno enako, čeprav opažajo tudi, da je večja ponudba dražjih aranžmaje v "zahodnem" terminu. 
Andrej Petelinšek

V Kompasu in Sončku opažajo pri odločitvah za zimske počitnice precejšnjo razliko v primerjavi s preteklimi leti. Lani je bilo zaradi strahu pred energetsko krizo veliko hotelov zaprtih, razlaga Nataša Jeza Kotnik. "Letos je ponudba bistveno večja in bolj raznolika. Prav tako so letos počitnice ponovno v februarju, kar je ravno dovolj daleč od preteklih božično-novoletnih in prihajajočih prvomajskih počitnic, da se ljudje radi odločijo vsaj za kratke počitnice."

V Kompasu pa dodajajo, da zaznavajo več povpraševanja po apartmajskih nastanitvah, "kjer se lahko kaj prihrani pri hrani". V Relaxu dodajajo, da pa je mogoče povpraševanje in število rezervacij primerjati s predkoronskimi časi, torej letom 2019, ki je v turizmu veljalo za rekordno. 

Termin konec februarja primernejši

In kaj sicer z enoletno distanco menijo o lanski prestavitvi termina zimskih počitnic? Spomnimo, vlada se je za to odločila, ker je konec februarja potekalo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici in so gorenjski turistični delavci pričakovali povečan obisk navijačev, zaradi katerega ne bi bilo dovolj prostora za počitnikarje. Jože Režonja je prepričan, da se bolje obnesejo zimske počitnice v klasičnem terminu konec februarja. V Kompasu menijo, da je v januarju za smučanje na voljo več nastanitvenih kapacitet v Italiji in Avstriji, in ker tedaj ni visoka sezona, so te tudi cenejše. "Za Jadran pa je kasnejši termin ugodnejši," dodajajo. "Kar se turističnih agencij tiče, je bila ta odločitev popolnoma zgrešena," pa pravi Nataša Jeza Kotnik.

"Zimske počitnice so bile veliko preblizu božično-novoletnim in zato se morda kdo ni odločil ponovno potovati. Prav tako v januarju še ne moremo računati na večjo prodajo avtobusnih izletov. Poleg tega pa je januar naš najpomembnejši čas za prodajo poletnih počitnic, saj je do 31. januarja tako imenovano first minute obdobje, ko so na trgu najugodnejše ponudbe. Počitnice so tako deloma zmotile tudi to ustaljeno dinamiko prodaje. Ne pozabimo pa tudi na šolarje, ki so imeli od konca januarja do aprila najdaljše obdobje brez počitnic v zgodovini, kar je tudi zanje naporno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta