Živali na poti po kinematografih

31.08.2021 14:48
Dokumentarec Mateja Vraniča sprejet že na pet filmskih festivalov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jazbeci so Miranu Krapežu naredili kar nekaj sivih las. 
Miran KrapeŽ

Težko pričakovan in dolgo časa napovedan dokumentarni film Mateja Vraniča je v soboto doživel premiero. Gledalci - pod milim nebom Arboretuma Volčji Potok se jih je zbralo okoli 400 - so zaradi mrzlega, rahlo deževnega vremena vsaj približno tudi sami začutili, v kako težkih razmerah so ustvarjalci filma slovenske divje živali snemali. Večurno čakanje na mrzlem, hoja po novozapadlem snegu, pod katerim se skrivajo udornine, roji komarjev v Krakovskem gozdu, nočno zbujanje in vstajanje je le nekaj malo bolj nenavadnih akcij, ki so jih morali prestati. Levji delež sta pri tem poleg Vraniča utrpela Miran Krapež in Jure Novak, ki ju je na podlagi njunih fotografij divjine k sodelovanju povabil Vranič. Pri filmu so sodelovali še Borut Furlan, Ciril Mlinar - Cic, Rožle Bregar in Arne Hodalič, čeravno sploh slednji ne velja za fotografa narave. "Z Matejem sodelujeva že veliko let in našemu uredništvu National Geographica je iskreno žal, ker Matej ne fotka več oziroma ne dovolj, kar bi si mi želeli. Ker skoraj vsaka njegova reportaža je dobila tudi nagrado iz ameriškega uredništva," je dodal Hodalič.

Tudi soscenarist Matej Žiberna z Vraničem sodeluje že več let. "Prvi scenarist je Matej, jaz sem mu pomagal scenarij izbrusiti. Film je namreč narejen z gverilskimi sredstvi, in da sta RTV in Slovenski filmski center prepoznala potencial scenarija, sem mu pri tem pomagal," je dejal na premieri. "Da narediš dober scenarij, je treba poznati filmsko tehnologijo, torej kaj lahko sploh posnameš, po drugi strani pa odlično poznati navade živali. Če komu omenite Mateja v Velenju, bodo rekli, to je on, ki je že 30 let v gozdu," je dodal. "Težko je snemati z otroki, z živalmi pa še toliko težje. Za primerjavo: pred kratkim so zaključili snemanje nadaljevanke po knjigi Tadeja Goloba Dolina rož; porabili so 54 snemalnih dni. Pri dokumentarcih o živalih je delo sila nepredvidljivo, ker so igralci skrajno nepredvidljivi. Matej je tako porabil 127 snemalnih dni." Toliko je vsaj uradnih snemalnih dni, dejansko pa so za nekatere prizore snemalci porabili še veliko več časa. Miran Krapež denimo je za minuto in pol dolg prikaz življenja jazbeca porabil okoli 700 ur. "Moje delo je bilo tukaj lažje kot kamermansko, najhujše vremenske razmere so bile na premieri," je šaljivo dodal avtor glasbe, Celjan Leon Firšt, ki je glasbo napisal že za Matejev prvi dokumentarni film o pticah ob Velenjskem jezeru. "Filmske glasbe sem se lotil kot pisanja baleta, s tem da so bile koreografije že narejene. Pri tem sem neznansko užival."

Divja Slovenija: za zimske posnetke (ti so nastali ob snemanju kozorogov na Kriških podih) je bilo potrebno več ur z vso opremo gaziti po snegu. (foto: Divja Slovenija)
Divja Slovenija

Kljub mrazu pa so na premieri uživali tudi gledalci, ki jih je film prevzel že ob prvem kadru. Svoje navdušenje so ob koncu 83-minutnega filma pokazali s stoječimi ovacijami. Po zaključku so mnogi menili, da si film zasluži veliko pozornosti, saj obenem gledalca opomni na dejstvo, da si planet vendarle le delimo z drugimi živimi bitji, ki so občutljiva za to, kako z naravo ravnamo mi.

Film je trenutno sprejet na pet mednarodnih filmskih festivalov, je dodala Karmen Skornšek, dolgoletna sopotnica režiserja, ki mu je tudi pri tem stala ob strani v vseh pogledih (tudi tako, da je odganjala komarje). "Če bo kje nagrajen, bomo pa z veseljem sporočili," je dodala. Slovenski kinematografi, vključeni v Art kino mrežo Slovenije, bodo film predvajali še vso jesen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta