Zobozdravniki zahtevajo več sredstev za izdelavo belih zalivk. Bi se lahko zgodila popolna privatizacija zobozdravstva?

STA, A.L.
15.10.2024 13:03

Znesek, ki ga trenutno prejmejo za izdelavo belih zalivk, ne zadostuje za kritje vseh stroškov, so opozorili zobozdravniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zobozdravniki so ZZZS pozvali, naj ponovno izračuna ceno izdelave bele zalivke, sicer bodo primorani vračati svoje koncesije, število pacientov brez izbranega zobozdravnika pa se bo še povečalo.
Profimedia

Ker bodo v prihodnje bele zalivke brezplačne za vse zavarovance, ZZZS pozivajo, naj ponovno izračuna strošek izdelave belih zalivk. Sicer bodo številni zobozdravniki primorani vrniti koncesije, so posvarili.

Trenutno imajo pravico do tako imenovanih belih oziroma kompozitnih zalivk v breme javne zdravstvene blagajne otroci do 15. leta ter nosečnice in doječe matere, na "vidnih" zobeh pa prav vsi zavarovanci. Z oktobrom so v veljavo stopile spremembe pravilnika obveznega zdravstvenega zavarovanja, po katerem bodo bele zalivke v prihodnje brezplačne tudi za druge skupine zavarovancev. Novela bo tako osebam do 26. leta od 1. januarja 2025 zagotovila kritje izdelave belih zalivk na vseh zobeh v breme javne zdravstvene blagajne. Ostali pa bodo to pravico pridobili 1. julija 2026. Zavarovanci sicer ne bodo upravičeni do brezplačne zamenjave amalgamskih zalivk z belimi, če bodo amalgamske zalivke še vedno funkcionalne.

Opozorili na anomalijo

Zobozdravniki so na današnji novinarski konferenci novost pozdravili, saj so veseli napredka in novih materialov, ki pacientom prinašajo boljše zdravje. Hkrati pa so opozorili na anomalijo. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč trenutno za bele zalivke, ki so pravica nosečnic in doječih mater, nameni le med 29 in 59 evri, je pojasnila vodja delovne skupne za strokovna vprašanja zobozdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Barbara Škrlj.

Gre za znesek, s katerim morajo zobozdravstvene ordinacije pokriti vse stroške - sprejem pacienta, odstranitev kariesa, izdelavo zalivke, čiščenje stola, uro dela zobozdravnika in zobne asistentke, dezinfekcijo ter ves material in pripomočke, je naštela. Za večjo zalivko na zadnjih zobeh potrebujejo uro dela, za izdelavo manjše na sprednjih zobeh pa okoli pol ure, je dodala.

Če bi želeli pokriti vse stroške za izdelavo zalivke, bi jim ZZZS moral plačati od 70 do 150 evrov, odvisno od zahtevnosti izdelave, je opozorila Škrlj. Izdelava ene bele zalivke tako trenutno zobozdravniku prinese od 41 do 91 evrov minusa, je pojasnila.

Česa se bojijo zobozdravniki?

"Gledano z ekonomskega vidika je za zobozdravstvene ordinacije to nevzdržno," je posvarila. Zobozdravniki so zato ZZZS pozvali, naj ponovno izračuna ceno izdelave bele zalivke, sicer bodo primorani vračati svoje koncesije, število pacientov brez izbranega zobozdravnika pa se bo še povečalo.

Pri zdravniški zbornici so septembra in oktobra med zobozdravniki opravili anketo, v kateri je sodelovalo 274 zasebnikov s koncesijo. Od tega jih namerava ob uveljavitvi pravice do belih zalivk zaradi ekonomske nevzdržnosti koncesijo v celoti vrniti 49, delno 53, medtem ko se 33 koncesionarjev o tem še ni opredelilo. Po podatkih zbornice v Sloveniji v letošnjem letu deluje 1764, od tega v javnem sektorju 629, 706 je koncesionarjev, preostali pa tako imenovani čisti zasebniki.

"Zobozdravniki se bojimo, da bo taka nepremišljena in enostranska odločitev zdravstvene zavarovalnice zobozdravstvo pripeljala v popolno privatizacijo," je povedal član omejene delovne skupine Krunoslav Pavlović. Zavarovanci, ki bi lahko ostali brez izbranega zobozdravnika, pa bi si morali izdelavo zalivk pri zasebnikih v celoti plačati sami, čeprav vplačujejo v javno zdravstveno blagajno, je opozoril.

"Ob obvezni uvedbi tovrstnih pravic na način, kot si je zastavil zavod, lahko pričakujemo, da bo vsak drugi Slovenec v prihodnosti ostal lahko brez osebnega zobozdravnika v javni mreži," je posvaril.

Ob tem je za nerazumno označil vztrajanje ZZZS pri uporabi belega kompozitnega materiala kot edinega materiala namesto amalgama. Na tržišču so namreč dostopni tudi drugi materiali, ki bi lahko bili primernejši, je ocenil. Med njimi je izpostavil glasionomerne cemente.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta