(ANALIZA) Šolstvo: Kako ustaviti točkomanijo in ocenomanijo

Franja Žišt Franja Žišt
17.02.2024 06:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
“Podpiramo tako upoštevanje dosežkov nacionalnega preverjanja znanja kot eno od meril, kadar bo potrebna omejitev vpisa v programih srednješolskega izobraževanja, kot tudi uvedbo tujega jezika v prvi razred osnovne šole kot obvezni predmet,” pravijo učitelji.
“Podpiramo tako upoštevanje dosežkov nacionalnega preverjanja znanja kot eno od meril, kadar bo potrebna omejitev vpisa v programih srednješolskega izobraževanja, kot tudi uvedbo tujega jezika v prvi razred osnovne šole kot obvezni predmet,” pravijo učitelji.
Igor Napast
Kakšno šolo hočemo? Pred dnevi je svoje razmisleke o tem, kam naj pluje slovensko šolstvo, predstavila civilna družba, združena v Partnerstvu za kakovosten in pravičen vzgojno-izobraževalni sistem, njihove poglede na razvoj vzgoje in izobraževanja smo pred kratkim podrobno predstavili. Medtem ko v državnem zboru razpravljajo o spremembah zakona o osnovni šoli in na zavodu za šolstvo snujejo nove učne načrte, je svoje delo zaključila skupina, ki jo je za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023-2033 imenoval minister dr. Darjo Felda. Kakšne spremembe v šolstvu si lahko obetamo in kakšni so prvi odzivi v vrtcih in šolah na "težko pričakovani" nacionalni program?

Iz vsebine:

- “Sklepam lahko, da smo šolniki za ministrstvo kot stroka nepomembni oziroma smo zanje zgolj izvajalci tistega, kar si zamislijo v pisarnah.”

- “Podpiramo tako upoštevanje dosežkov nacionalnega preverjanja znanja kot eno od meril, kadar bo potrebna omejitev vpisa v programih srednješolskega izobraževanja, kot tudi uvedbo tujega jezika v prvi razred osnovne šole kot obvezni predmet,” pravijo učitelji.

- Škoda je vsakega nadarjenega dijaka, ki se izgubi v povprečju. Če ima talent, ga je treba podpreti z različnimi krožki, interesnimi dejavnostmi.

- Kakovost vrtca se odraža tudi v tem, da je ravnatelj dobro informiran, da obvladuje izzive vodenja, kadrovsko politiko, predvsem pa to, da se znotraj predšolske vzgoje ustvarijo manjše skupnosti, ki so pogoj za učenje in samostojnost predšolskega otroka.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta