Zunanji minister Logar v DZ: Strategija Slovenije do Zahodnega Balkana se ni spremenila

STA, VČ
14.04.2021 13:32
"Škoditi Sloveniji, škoditi BiH, škoditi obema ali streljati vsepovprek zato, ker mogoče pa le kdo pade?" Za kaj gre v razplamteli debati o bodočnosti BiH, je poslance vprašal minister. Ve samo za neuradni dokument o BiH, ki ga je pripravila Hrvaška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Logar
Nebojša Tejić/STA

Zunanji minister Anže Logar je na seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. 

Logar je poudaril, da se strateški zunanjepolitični dokumenti države niso spremenili in da vlada izvaja veljavno strategijo, morebitne spremembe pa bi bile usklajene z DZ. "Ne spomnim se, da bi o spremenjeni strategiji do Zahodnega Balkana kadarkoli v času mojega mandata tu v DZ razpravljali," je dejal.

Na vprašanje poslanca Matjaža Nemca (SD) o t. i. non paperju o Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga bil premier Janez Janša poslal v Bruselj, je Logar poslancem pokazal neuradni dokument o BiH, o katerem so zunanji ministri EU razpravljali marca na zasedanju v Bruslju. Ta non paper je pripravila Hrvaška, sopodpisalo pa ga je še pet držav - Slovenija, Madžarska, Bolgarija, Grčija in Ciper. V njem so se zavzeli, da bi BiH pridobila status kandidatke za članstvo v EU, takoj ko bo izpolnila vse pogoje za to, je spomnil Logar.

Opozicijske poslance je minister vprašal, kaj je njihov interes v razpravi o Zahodnem Balkanu, ki se je razvnela v zadnjih dneh, po objavi informacij o domnevnem Janševem dokumentu in vsebini pogovorov predsednika republike Boruta Pahorja v BiH. "Škoditi Sloveniji, škoditi BiH, škoditi obema ali streljati vsepovprek zato, ker mogoče pa le kdo pade?" se je vprašal.

Vprašal se je tudi, zakaj je informacija o vsebini pogovorov predsednika republike prišla v javnost 40 dni po njegovem obisku v Sarajevu. "Skrajno nenavadno je, da se neformalna komunikacija najvišjih predstavnikov dveh držav pojavi v medijih," je dejal. "Če nekdo pove neko informacijo, ki je izrečena v zaprtem krogu med predstavniki dveh držav, je s tem kršil diplomatski kodeks," je rekel Logar.

Povabilo slovenske veleposlanice v Sarajevu na pogovor zaradi enega članka, objavljenega v medijih BiH, je označil za "diplomatski faux pas". "Če kdo, glede na dogajanje in glede na pojasnila, ki jih je dal predsednik republike, bi moral biti na zagovor poklican bosanski veleposlanik," je dejal zunanji minister, ki je opoziciji očital, da obračunava s predsednikom države in vlado glede odnosov z BiH.

To, kar se je zdaj zgodilo v odnosih med BiH in Slovenijo, po Logarjevih besedah ni najboljša popotnica za predstavnike BiH na njihovi poti v Evropsko unijo. "Mi smo ena najtesnejših zaveznic držav Zahodnega Balkana, mi smo celo uvrstili neformalni vrh o Zahodnem Balkanu v program predsedovanja Svetu EU, zato da se ta razprava opravi na najvišji ravni," je zatrdil.

Opozicijske poslance je pozval, naj ne zlorabljajo meddržavnih odnosov za "neko politično agendo", ki škodi obema državama, njim pa v nobenem primeru ne koristi. Pričakuje, da prek parlamentarne diplomacije "ne smetijo" odnosov med dvema državama, temveč jih krepijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta