Ameriška košarkarska reprezentanca: Sanjsko moštvo, ki to več ni

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.07.2023 06:15

Američani na košarkarsko SP odhajajo brez največjih zvezdnikov. Lahko doživijo usodo svojih 19-letnih rojakov, ki so minuli vikend ostali brez medalje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še lani je bil pomočnik Luki Dončiću, letos bo Jalen Brunson dirigiral Američanom na poti do naslova svetovnih prvakov.  
EPA

LeBron James, Kevin Durant in Stephen Curry? Ne, največji superzvezdniki lige NBA (spet) ne bodo sestavljali ameriške košarkarske reprezentance, naslednikov sanjskega moštva, na letošnjem svetovnem prvenstvu v košarki. To vendarle niso olimpijske igre, ki jih Američani štejejo za edinega zveličavnega pokazatelja, kdo je najboljši na svetu. Od Michaela Jordana in Magica Johnsona do Kobeja Bryanta in Dwaynea Wadea - vsi največji upokojeni košarkarji so se okitili vsaj z enim zlatim odličjem. Od vključno leta 1992, ko so se v olimpijsko družino vključili NBA-profesionalci, so ZDA slavile na 53 tekmah in izgubile le na štirih – trikrat kot neslavno bronaste v Atenah 2004 (proti Portoriku, Litvi in Argentini) in enkrat leta 2021 v Tokiu (na uvodni tekmi proti Franciji).

Svetovna prvenstva? Malce drugačna zgodba. NBA-jevci na njih igrajo od leta 1994, na sedmih tekmovanjih pa so pobrali "le" tri zlate medalje in dve bronasti, dvakrat pa so ostali tudi brez njih - na domačem tekmovanju leta 2002 so bili šesti, nazadnje na Kitajskem celo sedmi. 53 zmag in osem porazov je njihov izkupiček na tovrstnih tekmovanjih v tem času. Dežela košarke, ki prvake svoje najmočnejše lige okrona kar za svetovne klubske prvake, na svetovna prvenstva pač ne da veliko. Še več; ta tekmovanja pogosto veljajo kot nekakšne interne kvalifikacije košarkarjev za vstop v olimpijsko ekipo. Jayson Tatum in Khris Middleton sta takšna košarkarja iz SP 2019, ki sta se v Tokiu vpisala med nesmrtne. Vmes je Tatum postal eden najboljših košarkarjev v ligi, Middleton pa NBA-prvak.

Tudi letos so v zasedbi za SP bolj kot ne šele zvezde v vzponu. Slovencem morda najbolj znano ime je Jalen Brunson, ki je bil dolgo časa rezervist Luki Dončiću pri Dallasu, preden je šel v New York. Tu je še prvi izbor lanskega nabora in novinec leta Paolo Banchero (Orlando), ki ima italijansko državljanstvo, a si je v zadnjem hipu premislil in sprejel izziv ZDA. Podobno je o Nemčiji dolgo razmišljal Austin Reaves, 25-letno odkritje sezone pri Lakersih – leta 2021 na naboru sploh ni bil izbran, letos je za Lakerse že zabijal tudi po 35 točk. Ne gre pozabiti na Anthonya Edwardsa (Minnesota), ki je v začetku tedna podpisal petletno pogodbo, vredno 260 milijonov dolarjev (enako dolga Dončićeva je vredna "le" 215 milijonov). Podobno kot Edwards sta bila letos na "All Stars" tekmo zvezd uvrščena še Tyrese Haliburton (Indiana) in Jaren Jackson mlajši (Memphis), leta 2020 je to čast doživel še Brandon Ingram, takrat košarkar, ki je v sezoni najbolj napredoval. Je pa med vsemi omenjenimi še najboljši strelec – a le na zadnjih 27 tekmah, odkar je Phoenix zamenjal z Brooklynom – Mikal Bridges s 26,1 točke (s tekmami v Phoenixu pa 20,1). Zraven so še Josh Hart (New York) in Cam Johnson (Brooklyn) ter centra Walker Kessler (Utah) in Bobby Portis (Milwaukee).

Steve Kerr, nekoč soigralec Tonija Kukoća pri Chicagu, je s petimi šampionskimi prstani lige NBA na parketu in s štirimi ob njem največja zvezda ekipe. 
Reuters

A kam sodijo vsi ti košarkarji v NBA-univerzumu? Ne prav visoko. Nihče od njih se letos ni uvrstil v eno od treh idealnih peterk lige. Pa denimo dokaj merodajna lestvica strelcev, kjer je bil Luka Dončić z 32,4 točke drugi za Joelom Embiidom (33,1)? S 24,7 točke na tekmo je bil najvišje med aktualnimi ameriškimi reprezentanti Ingram na 22. mestu, Edwards (24,6 točke) takoj za njim, Jalen Brunson (24) na 27. mestu, Haliburton (20,7) pa na 47.

Je to dovolj kakovostna ekipa, v kateri je še največji zvezdnik selektor oziroma trener Golden Statea Steve Kerr (s pomočnikom Erikom Spoelstro iz Miamija), ki je kot igralec osvojil pet šampionskih prstanov, štiri pa kot trener? Četudi si stavnice niso enotne, kako bi po moči razvrstile ostale reprezentance, o tem, kdo je prvi favorit, zanje ni dvoma. ZDA, itak. A tako je bilo tudi pred minuli konec tedna zaključenim SP za košarkarje do 19 let, pa so Američani ostali - brez medalje. Četrti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta