Avstrijca razred zase, nato falanga Slovencev

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
17.03.2024 18:37

Novopečeni zmagovalec svetovnega pokala Stefan Kraft in Daniel Huber sta si izmenjala zmagi na nedeljskih tekmah, na tretji stopnički dopoldne Domen Prevc, popoldne Timi Zajc.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V popoldanskem slovenskem troboju za tretje mesto je najdlje potegnil Timi Zajc. 
EPA

Najsi gre za sprintersko tekmo z eno serijo, kakršna je v nedeljo dopoldne nadomestila odpadlo sobotno, ali pa prvič v zgodovini maratonsko s tremi serijami, kakršna je popoldne debitirala v svetovnem pokalu - izid je bil na največji letalnici na svetu v Vikersundu vselej enak: boj dveh Avstrijcev za zmago, nujni delež Slovencev na tretji stopnički in potem vsi ostali. Ja, v boju za zmago sta bila tokrat razred zase rojaka Stefan Kraft, ki je dopoldne dosegel svojo 43. zmago v karieri in 13. v sezoni, s katero je še tretjič v karieri (po 2017 in 2020) osvojil veliki kristalni globus, in Daniel Huber, ki je popoldne prišel šele do svoje druge zmage po Bischofshofnu leta 2022. Huber je že dopoldne z daljavo dneva, 247,5 metra, kar je šest metrov manj od Kraftovega rekorda z iste letalnice leta 2017, nakazal svoje sposobnosti, a je Kraft z nižjega zaletnega mesta in z 244,5 metra uspešno odgovoril. Popoldne sta vendarle zamenjala mesti, a že to, da nihče od njiju v vseh štirih serijah dneva ni poletel manj kot 230 metrov, veliko pove o njuni prevladi.

(Drugi kakovostni) razred zase so bili tudi Slovenci. Z 236,5 metra je Domen Prevc na dopoldanski tekmi poletel do tretjega mesta in tudi na popoldanski je dve seriji kazalo, da se bo uvrstil na oder za zmagovalce. A v finalu sta ga uspešno napadla reprezentančna kolega. Najprej brat Peter, ki je v finalu, v katerega se je uvrstilo le deset tekmovalcev, s sedmega mesta po drugi seriji pristal pri kar 243,5 metra, za kar je od sodnikov prejel tri dvajsetice, nato še svetovni prvak v poletih Timi Zajc, ki je s četrtega mesta skočil 225,5 metra. Ravno toliko, da je prehitel Petra Prevca. Pred nastopom Domna Prevca je tako postalo jasno, da bo spet (vsaj) en Slovenec na stopničkah. Prvič ta dan pa se je po treh konstantnih skokih, dolgih 230 metrov ali več, Domnu zalomilo, doskočil je pri 214 metrih oziroma na petem mestu - in slovenski troboj za tretjo stopničko je bil odločen. Že prej sta izpadla Lovro Kos in Anže Lanišek, ki se s 16. in 17. mestom nista prebila v tretjo serijo najboljše deseterice.

S smučarskimi poleti v Vikersundu se je tako končala desetdnevna norveška turneja, ki jo je še tretjič osvojil Kraft, tokrat pred drugouvrščenim Petrom Prevcem in tretjeuvrščenim Danielom Huberjem. Tudi v seštevku poletov je Kraft tik pred osvojitvijo malega kristalnega globusa, saj njegova prednost prednost pred Huberjem znaša že 91 točk, obema Avstrijcema pa po vrstnem redu kot na nedeljski popoldanski tekmi sledijo Slovenci Timi Zajc, Peter Prevc in Domen Prevc.

No, za razliko od vseh ostalih globusov - Avstrijci so dobili tudi tistega za pokal narodov - bo Kraft na letalskega moral počakati še do Planice, kamor se bodo tekmovalci preselili v sredo, ko bo preizkus letalnice. V četrtek ob 10. uri bodo tam na sporedu kvalifikacije za petkovo popoldansko (ob 15. uri) tekmo, v soboto ob 9.30 se bodo reprezentance udarile na ekipni preizkušnji, finale 30 najboljših letalcev sezone pa bo v nedeljo ob 9.30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta