Bodo ruski športniki ostali brez olimpijade v Parizu? Za Moskvo je to nesprejemljivo

N.S., STA
11.02.2023 15:16

Ruski minister za šport Oleg Maticin je dejal, da je poziv Ukrajine k prepovedi nastopa ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Parizu "nesprejemljiv". Predlog je sicer dobil podporo številnih držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Vsak poskus narekovanja udeležbe športnikov na mednarodnih tekmovanjih je povsem nesprejemljiv," je po pisanju ruskih državnih tiskovnih agencij v domovini dejal Oleg Maticin. "Pri tem vidimo očitno željo po uničenju enotnosti športa in olimpijskega gibanja," je še dodal ruski minister za šport. Ukrajina je bila kritična do Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je pred časom sporočil, da "preučuje možnosti za udeležbo ruskih in beloruskih športnih na prihodnjih poletnih olimpijskih igrah pod nevtralno zastavo."

Predsednik Moka Thomas Bach je kasnejše ukrajinske pozive k bojkotu iger označil za nasprotne načelom, za katera se pri krovni zvezi olimpijskega gibanja zavzemajo. V petek je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obnovil svoj poziv, da je že zgolj prisotnost ruskih predstavnikov na velikih tekmovanjih "manifestacija nasilja".

Ruski minister za šport Oleg Maticin.
Reuters

"Bolje bi bilo organizirati šport znotraj držav in storiti vse, da bi šport postal ambasador miru in gradil mostove med narodi," pa je danes še dejal Maticin. Nekatere skandinavske in vzhodnoevropske države so že nakazale, da bi se lahko pridružile morebitnemu bojkotu, še piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta