Celje brez konferenčne lige: Za sproščenost pred Mariborom na pivo

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.09.2023 17:00

Grofom ni uspela senzacija proti Maccabiju iz Tel Aviva, a je bil Albert Riera zadovoljen s predstavo ekipe. Pred nadaljevanjem prvenstva je Španec zbodel nogometno zvezo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po odlični akciji Egorja Pruceva so Celjani še verjeli v preobrat.
Igor Napast

Celjanom kljub dobremu prvemu polčasu, ki je slovenskim prvoligašem bržkone nagnal strah v kosti, ni uspela senzacija proti Maccabiju iz Tel Aviva. Pred izjemno zahtevno nalogo so bili grofje v četrtek na Stadionu Z'dežele, za zgodovinski prvi preboj v skupinski del evropskih tekmovanj bi morali nadoknaditi zaostanek treh golov s tekme v Izraelu. Evropsko popotovanje so varovanci Alberta Riere zaključili z remijem z 1:1 proti 24-kratnim izraelskim prvakom.

Napoved trenerja Celja se je v prvem polčasu uresničila. Celjani so prevzeli pobudo in onemogočili nevarnosti Maccabija tako, da so imeli žogo v svoji posesti, v napadu pa igrali hitro in enostavno. V 12. minuti je gostiteljem uspelo povesti in znižati skupni zaostanek na dva gola. Krilni napadalec Egor Prucev je prodrl v kazenski prostor, osmešil obrambo Izraelcev, streljal in zadel vratnico, odbito žogo pa je v gol poslal Aljoša Matko in potrdil odlično formo. V 30. minuti so imeli gostitelji veliko priložnost za povišanje vodstva. Matko je lepo zaposlil Žana Karničnika, ta pa v zaključku neoviran ni bil natančen. Tri minute kasneje so Izraelci prvič ogrozili gol Matjaža Rozmana, z roba kazenskega prostora je Dor Turgeman zadel vratnico.

Konec sanj

Med odmorom se je trener Maccabija odločil za dve menjavi in zadel v polno. Najprej je v 47. minuti strel Erana Zahavija, ki je na prvi tekmi dosegel tri gole, ubranil Rozman. Tri minute kasneje pa je vratar Celja klonil, gol za izenačenje je dosegel rezervist Gabi Kanichowsky in preobrat Celjanov je bil dokončno nedosegljiv. Maccabi je v drugem polčasu vzpostavil ravnovesje na igrišču. V 78. minuti je Rozman še enkrat odlično posredoval in preprečil vodstvo gostov. Celjani so bili blizu drugega gola v 86. minuti, ko je prečko zadel Julien Lamy.

Da so na povratni tekmi z Izraelci Celjani bili boljši nasprotnik, je prepričan Riera. "Rezultat bi lahko bil boljši, zadovoljen pa sem z igro," je dejal zgovorni 41-letnik z Majorke. Zakaj so na začetku drugega polčasa Celjani popustili? "Če boste pogledali minute, ko sem opravil menjave, vam bo vse jasno. V prvem delu smo bili veliko boljši nasprotnik. A to je bila intenzivna tekma in vzdržali smo lahko le 45 minut. Še enkrat hvala nogometni zvezi, da sem moral vse menjave opraviti do 70. minute. Če plan deluje, ga ne menjaš. A to danes ni bilo mogoče, igralci so bili preveč utrujeni. Hvala zvezi, ker nam pomaga sanjati. Odigrali smo štiri tekme v enajstih dneh. Toda to ni izgovor, je zgolj še ena prošnja, da pomagamo klubom in slovenskemu nogometu. Če bi bili igralci sveži, danes ne bi menjal prav ničesar," je Nogometno zvezo Slovenije, ki ni želela prestaviti nedeljskega obračuna med Olimpijo in Celjem, ki so ga slednji dobili, zbodel Španec.

Če bo treba, bo masiral igralce

Riera pravi, da bodo trije evropski dvoboji, ko so premagali favorizirano Vitorio Guimaraes in beluroski Nemen ter izgubili proti Maccabiju, prava lekcija za celjski klub, ki je v tej sezoni prvič prišel do play-offa evropskih tekmovanj. "Proti Vitorii nihče ni stavil na nas. A smo sanjali. Odigrali smo tri kroge, ne bom rekel, da smo bili blizu Evrope, a tudi daleč ne. Pridobili smo veliko znanja. Klub se šele privaja na Evropo, rad pa bi, da se na to navadimo. Naslednje leto bomo imeli več izkušenj in vrnili se bomo močnejši," napoveduje Španec.

V nedeljo Celjane čaka še ena pomembna tekma v nizu, na Stadionu Z'dežele bo gostoval Maribor. "Po tekmi z Maccabijem bodo igralci spili pivo. To je del regeneracije. Eno pivo, ne dveh. Morajo biti zadovoljni s tem, kar smo naredili. Upam, da jutri na trening pridejo nasmejani, potem bo vse lažje. Pomembno bo dobro vzdušje. Zdaj je naš cilj, da vsem pokažemo, da smo ekipa, ki jo bo treba premagati v Sloveniji," je dejal Riera. Motivacija proti vijoličastim ne bo vprašljiva, je prepričan Španec. "Še dobro, da prihaja tekma z Mariborom, derbi, ker ne potrebujem besede motivacija. Na takšne tekme so igralci vedno pripravljeni. Vprašanje je samo, ali bodo noge vzdržale. Če bo treba, bom sam masiral igralce. Želim si, da bi jutri prišli sveži in zadovoljni s tem, kar smo storili. Zdaj je naš cilj osvojiti tri točke proti Mariboru. Prav tako pomembno pa je, kako jih bomo osvojili. Biti moramo boljši nasprotnik," je odločen Riera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta