Dallas povedel v konferenčnem finalu lige NBA: Ko se lomi, nastopi Dončić

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
23.05.2024 10:38

Z zmago 108:105 je Dallas na igrišču Minnesote dosegel "break", Luka Dončić naslovu NBA-prvaka še nikdar ni bil bližje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malodane vsaka poteza Luke Dončića v odločilni zadnji četrtini se je spremenila v suho zlato.
Reuters

Kljub okrvavljenim kolenom, katerih bolečine so njegov nastop spet postavljale pod vprašaj, in otečenemu gležnju je Luka Dončić tudi v prvem krogu konferenčnega finala dokazoval, zakaj je še petič zapored izbran v idealno peterko lige. V zadnji četrtini je namreč dirigiral zmago Dallasa s 108:105 proti Minnesoti. 1:0 v zmagah (igra se na štiri dobljene tekme, enako kasneje v finalu) pomeni, da je Dončić zdaj najbližje pokalu Larryja O'Briana doslej. Edinkrat, ko je prav tako igral v konferenčnem finalu, bilo je pred dvema letoma proti kasnejšim prvakom Golden State Warriors, je Dallas uvodne tri tekme izgubil. 

Resda ni bil Dončić edini, morda niti ne najbolj zaslužen za zmago - njegov statistični element +/- je bil celo drugi najslabši v ekipi, z -9 pomeni, da je Dallas z Dončićem na igrišču izgubljal za 9 točk -, a voz je potegnil, ko je bilo to najbolj potrebno. Ne le, da je bil s 33 točkami najboljši strelec tekme, 15 jih je dosegel v ključni zadnji četrtini. Ta je bila odločilna, saj sta bili moštvi celo tekmo bolj ali manj izenačeni, razlika nikdar ni znašala več kot 9 točk. V tem, zadnjem delu igre je Dončić dodal še tri skoke, dve ukradeni žogi in podajo. "Bral sem igro. To rad počnem," je naposled ocenil košarkarski šah mat. 

Od čudežnega dečka do globalne ikone.
EPA

Z odločilnimi potezami ga je sicer začel Kyrie Irving, ki je zbral 30 točk, skupaj z Dončićem torej več kot polovico košev svoje ekipe. "Nekateri fantje so prvič v končnici. Jaz imam s tem že nekaj izkušenj," je razložil prvak leta 2016. V prvem polčasu, ko je bila v rahli prednosti domača ekipa, je s 24 točkami ohranjal Dallas v igri. "Brez tega bi ob polčasu najbrž že zaostajali za 20 točk," je priznal tudi Dončić, tako pa je razlika znašala le štiri točke. Kar je Irving počel v prvem polčasu, je Dončić v zadnji četrtini, ko njegov soigralec ni več dodal niti točke - v napetih, ključnih trenutkih tekme je povlekel vse prave poteze. "Pred to četrtino sem si rekel, da moramo zmagati in da moram igrati bolje. Tri četrtine mi to ni uspevalo."  Irving je prikimal: "Ugotovila sva, kako zadajati udarce. Delava v paru. Saj ne, da bi čakala, kdo je na vrsti, se pa ve; ko je on v napadalni seriji, je zame čas, da stisnem v obrambi."

EPA

V zadnji četrtini je ne le Irving, ki je znan po tem, da nikdar v karieri v napetih končnicah ni izgubljal, ampak celotna ekipa Dallasa tako stisnila, da so volkove pestile stare težave - neučinkovitost v zaključku. Tekmo so napadalno končali že tri minute in pol pred koncem, ko so s trojko Anthonyja Edwardsa povedli s 103:98. Odtlej pa ... mrk. Dobre tri minute brez koša, za končni izid so ga dosegli šele deset sekund pred koncem. Prepozno. Priložnost za maščevanje bodo imeli v soboto ob 2.30 po slovenskem času. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta